48. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL U TORONTU

Hrvatski film 1001 noć imat će svjetsku premijeru

| Autor: Glas Istre
Scena iz filma "1001 Noć"

Scena iz filma "1001 Noć"


Kratkometražni dokumentarni film "1001 Noć" koji je režirala Rea Rajčić uvršten je u glavni natjecateljski program Kratki rezovi (Short Cuts) 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF) koji se održava od 7. do 17. rujna u Kanadi.

Veliko je to priznanje filmu koji će u Torontu, na jednom od pet najrelevantnijih svjetskih filmskih festivala imati svoju svjetsku premijeru, a tim više što je Hrvatska svog predstavnika u kratkometražnom programu u Torontu posljednji put imala 2016. godine s filmom "Po čovika" Kristine Kumrić.

Radnja filma prati dvije prijateljice Emu (89) i Maju (85), najvjernije gledateljice turskih sapunica koje svaku večer provode zajedno gledajući turske serije u Eminom stanu u Splitu. Film je predstavljen na koprodukcijskom marketu Euro Connection Međunarodnog festivala kratkog filma u Clermont-Ferrandu.

Scena iz filma "1001 Noć"Rea Rajčić (Snimio Nikola Zelmanović)

- "1001 Noć" je dokumentarac nastao iz velikog divljenja prema živosti i energiji Eme i Maje, čarobnih žena na pragu devedesetih. Ujedno je ovaj film i posveta audiovizualnoj produkciji, kojom se i sama primarno bavim. Makar ona bila i produkcija turskih sapunica, često nismo ni svjesni koliko je filmski, televizijski, serijski i svaki drugi sadržaj, koji u raznim fazama života preko različitih medija konzumiramo, mnogima i dalje podloga za analizu, propitkivanje, preživljavanje i ono što je najvažnije - razgovor. Vidjeti dnevni boravak Eminog stana sa splitskih Gripa na velikom platnu Međunarodnog filmskog festivala u Torontu bit će suludo iskustvo. Nadam se da će buka splitskih paunova tijekom iduće godine odzvanjati diljem festivalskih kino dvorana što glasnije i što duže, izjavila je redateljica i scenaristica filma Rea Rajčić.

Ona se do sada uspješno bavila filmskom produkcijom o čemu govore i nagrade poput one za mladog producenta na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, kao i za najbolji pitching na Sofia Meetingsu 2019., Connecting Cottbusu 2020. i CineMartu na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2022. godine.

Scena iz filma "1001 Noć"Scena iz filma "1001 Noć"

Njena produkcijska kuća Eclectica stoji iza brojnih projekata kao što su višestruko nagrađivani "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca, hvaljena dokumentarna serija "Kolaži o laži" Nebojše Slijepčevića i Judite Gamulin i adaptacija poznatog romana "Proslava" Damira Karakaša, po scenariju Jelene Paljan i u režiji Bruna Ankovića.

Uz Reu Rajčić producentica filma je Tina Tišljar, direktor fotografije Marinko Marinkić, montažerka Karla Folnović, za dizajn zvuka zadužen je bio Luka Gamulin, skladatelj je Dubravko Robić, miks zvuka radio je Ivan Zelić iz studija Nazor, a kolor korekciju Tomislav Stojanović iz Eclectice.

Trailer filma na linku: https://youtu.be/jOaULtrzfE8

Scena iz filma "1001 Noć"Scena iz filma "1001 Noć"

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of