FILMSKE EKIPE U ISTRI

U nekoliko istarskih gradića snima se popularna britanska serija. Donosimo detalje

| Autor: Slavko LEDIĆ
Sa snimanja u Vižinadi

Sa snimanja u Vižinadi


Drugi svjetski rat nepresušni je izvor tema za stvaranje nezamislivih filmskih priča koje iz godine u godinu zaokupljaju pozornost filmskih stvaralaca i širokog kruga gledatelja koji prate takve priče. Jedna od njih je i "SAS Rogue Heroes", povijesna drama u režiji Stevena Knighta, koja prikazuje stvaranje Specijalne zračne službe britanske vojske, odnosno britanskog SAS-a, a čija se druga sezona ovih dana snima i u Vižinadi.

Sjajne kritike

Serija "SAS Rogue Heroes" nadahnuta je podrijetlom najveće postrojbe specijalnih snaga na svijetu, a temeljena je na knjizi "Rogue Heroes" Bena Macintyrea. BBC je seriju predstavio u listopadu 2022. godine, a šest epizoda premijerno je pogledalo više od 9 milijuna gledatelja mahom u Ujedinjenom kraljevstvu. Serija je dobila vrlo pozitivne kritike, a prikazuje povijesna događanja tijekom Zapadne pustinjske ofenzive i kampanje SAS-a u Drugom svjetskom ratu. Priča je to o mladom časniku Davidu Stirlingu koji se bori za dopuštenje regrutiranja najsnažnijih, najhrabrijih i najinteligentnijih vojnika koji bi stvorili kaos iza neprijateljskih linija.

Serija "SAS Rogue Heroes" nadahnuta je podrijetlom najveće postrojbe specijalnih snaga na svijetuSerija "SAS Rogue Heroes" nadahnuta je podrijetlom najveće postrojbe specijalnih snaga na svijetu

Seriju, čija je prva sezona snimana u Maroku, proslavili su glumci Connor Swindels i Jack O'Connell u ulogama Davida Stirlinga i Paddyja Maynea, dok su ostali glumci Dominic West kao Dudley Clarke, Tom Glynn-Carney kao Mike Sadler, Theo Barklem-Biggs kao Reg Seekings, Jacob Ifan kao Pat Riley i Bobby Schofield kao Dave Kershaw.

U Bujama, Svetvinčentu i na Učki

U drugoj sezoni, koja se upravo snima u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, poslije uspjeha u Zapadnopustinjskoj ofenzivi   u Sjevernoj Africi, Mayne je predvodio invaziju na Siciliju, a nakon Sicilije, krenuli su u invaziju na kopnenu Italiju, zatim i Francusku sudjelujući u pripremama za iskrcavanje saveznika u Normandiji.

Znajući da je nekoliko poznatih filmova snimljeno u Vižinadi, među kojima i nadaleko poznati film "Zlato za odvažne" iz 1970. godine s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi, britanski producenti su odlučili nekoliko scena druge sezone serije snimiti upravo u ovom istarskom gradiću.

U jednom od intervjua Karen Wilson, zajednička direktorica Kudosa i izvršna producentica serije, je izjavila: "Oduševila nas je nevjerojatna reakcija na prvu sezonu i jako smo uzbuđeni što se vraćamo snimanju. Stevenovi scenariji su jednostavno briljantni, imamo nevjerojatnu glumačku postavu i jedva čekamo da ponovno odemo na još jednu akcijsku vožnju s našim Rogue Heroesima". A, ta vožnja dovela ih je upravo u Istru, prije svega u Vižinadu, a zatim i Buje, Savičentu i predivne krajolike Učke gdje ostvaruju vrlo uspješnu suradnju s MP – filmskom produkcijom Igora Nole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter