IDEJE I SAVJETI

Maksimalan učinak u mini prostoru: isprobani trikovi koji malu sobu čine većom!

| Autor: Portal NoviList.hr

Što reći? Svi želimo velike i prostrane sobe, no nemamo svi tu sreću. Limitirani brojem kvadrata muku mučimo kako da sve bude funkcionalno, a opet estetski lijepo i oku ugodno

Čini vam se da ste već negdje čitali o trikovima, idejama, savjetima i vodičima kako da dom postane ljepši, veći, bolji… Dobro vam se i čini, i neka je tako! Što više savjeta i ideja, to ćete biti pametniji i kreativniji, piše Novi List.

Otvorili ste vrata, udarili kvakom u ormar, zapeli za tepih, imate osjećaj da se ne možete okrenuti i da u vašoj spavaćoj sobi nema mjesta za ništa? Da, vjerojatno imate malu sobu, i da, vjerojatno pokušavate u što manji prostor ugurati sve ono što je jednom čovjeku potrebno.

Uz ovih par ideja i savjeta koje vjerojatno i znate, mala će soba izgledati prostranije i veće. Pa krenimo.

Angažman stručnjaka

Da, mnogi će reći, neću bacati novce, malo web stranice, prijatelji, časopisi… No, ajmo probati okrenuti priču. Sve one silne web stranice koje ćete pročitati i otvoriti, tisuće ideja koje ćete pročitati i na kraju nećete znati što i kako, oduzimaju vam vrijeme, a vrijeme je novac. Angažmanom stručnjaka, koji zna svoj posao i dovoljan mu je nacrt prostora da bi iz njega izvukao najbolje, štedite vrijeme i novac.

Idemo dalje.

Neka soba diše

Prvo pravilo: riješite se svega što ne koristite, svega što je potrgano, razbijeno, nedostaje nešto… reciklirajte ono što možete, ostalo donirajte ili prodajte. To se ne odnosi samo na namještaj već i na sve ono unutar ladica, polica, ormara… odjeća, kutije, vrećice, albumi, papiri… neka vaša soba prodiše! Ne samo što ćete se osjećati bolje, već će i soba odmah djelovati prostranije i čišće.

soba1

Vrata i prozori

Česta greška koja se radi – prvo se kupuje novi namještaj. Da, on svakako ima glavnu ulogu u spavaćoj sobi, no jesmo li time riješiti sve? Dotrajala sobna vrata, vrata koja su pretamna, rolete ili prozori i škure koje je odavno trebalo zamijeniti… Odlučite se za nova, svjetla vrata koje vode u vašu sobu, i za novu stolariju od pvc materijala ili aluminija, i mirni ste nekoliko desetljeća. Već i ptice na grani znaju da je ulaganje u bazu najvažnije i najpametnije ulaganje. Možda želite da vaša soba ima ono nešto? Maknite sobna vrata i stavite prozračna, tiha, klizna vrata. Dojam će biti kao iz časopisa!

Realizacija

Izmjerite kvadraturu sobe, i budite realni. Super bi bilo imati king size krevet, ali teško da će takav krevet biti funkcionalan u maloj sobi. Odlučite se za krevet koji je povišen i koji ne stoji na podu. Francuski kreveti željeznog okvira dati će dojam prostranosti i veće sobe. Noćni ormarići također neka budu jednostavnih linija, uži i duži. Prostor će izgledati elegantnije i veće. Ukoliko možete, bilo bi odlično imate ormare po mjeri koji će iskoristiti svaki milimetar prostora. Zahtijeva i novac i vrijeme i strpljenje, ali na koncu se svakako isplati.

O boji zidova nećemo previše, jasno je. Zidovi i stropovi u malim prostorima, moraju biti svijetli.

soba2

Detalji su ključni

Elegantne noćne svjetiljke i plafonjera (ne luster, jer on spušta prostor, pa samim time izgleda manji), jednostavne uske tepih staze, ogledalo postavljeno strateški tako da soba izgleda veća, jednostavne police pričvršćene na zid, a ne police u obliku ormara dat će maloj sobi dojam dubine i veličine. Zavjese zatvaraju prostor ma koliko prozračne bile. Birajte jednostavne rolo zavjese koji samo prekrivaju stakleni dio prozora.

Minimalizam jamči maksimalno iskorišten prostor, i sobu koja će biti ugodna i funkcionalna, a istovremeno će djelovati veće. 

Jednostavnim rječnikom – ne zatrpavajte malu sobu ni stvarima ni namještajem, birajte svijetle boje, uske, elegantne linije i mala će soba dati maksimalni vizualni učinak.

Foto: hustopia.com

          Etsy.com

          Betterhomestitle.com

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater