UREĐENJE DOMA

Kako urediti balkon? Ovo su najčešće pogreške koje činimo u "produžetku interijera"

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Pravilno procijenite za što želite koristiti balkon i u što namjeravate transformirati prostor koji vam je na raspolaganju. Također uzmite u obzir površinu i moguću prisutnost strukturnih ograničenja

Prije negoli se »glavom bez obzira« bacite na kupovinu namještaja i drugih dodataka za balkon, preporučljivo je na pravilan način procijeniti vlastite želje i potrebe i, prije svega, zapitati se što doista želite učiniti s tim prostorom. Namjeravate li ovaj produžetak kuće koristiti kako biste jeli pod vedrim nebom ili ga želite transformirati u kutak posvećen opuštanju, čitanju ili čak vrtlarenju? Drugi važan faktor koji treba uzeti u obzir je površina i moguća prisutnost strukturnih ograničenja, a sve kako bi se maksimalno iskoristio raspoloživi prostor. Najčešće greške koje vam se mogu dogoditi prilikom opremanja vašeg balkona jesu sljedeće:

1. Neproporcionalni namještaj

Čak i ako je želja da se potpuno prepustite udobnoj ležaljki za vas neodoljiva, prvo obavite mjerenja na balkonu i provjerite je li namještaj vaših snova funkcionalan u prostoru koji imate na raspolaganju. Vrtni namještaj može biti poprilično velik i potrebno ga je pažljivo odabrati tako da ne bude previše glomazan. Za stvaranje praktičnog i ugodnog okruženja na otvorenom, zapravo je potrebna sloboda kretanja i dodavanje malo zelenog. Ako je vaš balkon male površine, radije se odlučite za sklopive ili naslagane komade namještaja, idealne za male prostore.

2. Neodgovarajući namještaj za vanjski prostor

Balkon predstavlja pravu dodatnu sobu čak i ako je, za razliku od ostalih prostorija u kući, izložen klimatskim utjecajima. Općenito je preporučljivo odabrati komade namještaja koji se lako čiste i održavaju. Ako imate slabost na prirodne materijale, trebat ćete ih zaštititi od kiše i prskanja vode kako biste spriječili njihovo truljenje, a istodobno ćete morati izbjeći i izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti koja im također šteti. Drvo se, s druge strane, mora svake godine tretirati posebnim lakom, posebice ako živite uz more. Metal je otporan, međutim, prilikom kupnje morat ćete se pobrinuti da se radi o kvalitetnom proizvodu jer će u protivnom biti potrebno voditi brigu o površini redovitim nanošenjem sredstava protiv hrđe.

3. Pogrešan izbor podnih obloga

Balkonski pod, baš kao i onaj u unutrašnjosti vašeg doma, treba odabrati pažljivo. Postoji nekoliko mogućih rješenja koja se razlikuju ovisno o stilu koji preferirate i budžetu koji vam je na raspolaganju. Drvo, u obliku parketa ili kvadratnih pločica, ima prednost u vizualnom proširenju vašeg balkona. PVC pločice s efektom drva predstavljaju još jednu valjanu opciju. Ako svom balkonu želite dati originalan dodir, usudite se prekriti ga sintetičkim tepisima trave!

4. Loša rasvjeta

Kako biste provodili ugodne večeri na balkonu, vrlo je važno pravilno osvjetljenje. Svjetlucavi vijenci stvaraju veselo i svečano ozračje, ali slaba svjetlost koju zrače nije dovoljna za osvjetljavanje okoliša na odgovarajući način. Stoga je korisno koristiti i druge izvore svjetla. Mnoge svjetiljke za otvorene prostore opremljene su integriranom mini solarnom pločom ili se postavljaju u zemlju, što omogućava ponovno punjenje tijekom dana. Ove autonomne i ekonomske svjetiljke posebno su prikladne za balkone bez svjetlosnih točaka. Alternativno, možete se obratiti električaru i zamoliti ga da postavi razne priključke za postavljanje zidnih svjetiljki, ali budite sigurni da sustav udovoljava sigurnosnim standardima za vanjsku uporabu, odnosno da je dobro izoliran i otporan na vlagu.

5. Nedostatak privatnosti

Ako živite u gradu, zasigurno ćete imati susjede koji žive pokraj ili ispred vas. Kako biste na svom balkonu uživali u trenucima čistog opuštanja, važno je da se izolirate od tuđih pogleda. U trgovinama ili u vrtnim centrima lako možete pronaći razne komade izrađene od prirodnih ili sintetičkih materijala, zaštitne tkanine ili mreže koje su jednostavne za postavljanje, idealne za pričvršćivanje na balkonske ograde, čime se postiže zaštita srednje visine. Da biste sakrili samo jednu stranu, umjesto toga se možete odlučiti za vrtne razdjelnike visine koja vam najviše odgovara, ukrašavajući ih biljkama ili nekim drugim ukrasima koje možete objesiti i tako dodati svoj osobni štih.

6. Korištenje balkonske vertikale

Ako je vaš balkon male površine, morat ćete iskoristiti što je moguće više raspoloživi prostor, uključujući i onaj vertikalni dio. Ploče i rešetke vrlo su jednostavne za postavljanje i na njih možete smjestiti biljke i priličan broj ukrasa. Tu je i posebni vanjski namještaj, poput ormara za knjige, koji vam omogućuju uređenje optimizirajući prostor u visinu. Idealno rješenje kada je površina balkona ograničena. Na ovaj način ćete svom balkonu dodati dinamiku i stil.

7. Neprikladna vegetacija

Ne ustručavajte se zatražiti informacije i savjet u vrtnom centru kako biste saznali koje su vrste biljaka najprikladnije za uzgoj na balkonu. Biljke nisu jednake i, ovisno o klimi u kojoj živite, i izloženosti prostoru koji imate na raspolaganju, one će drugačije reagirati. Također, budite svjesni njege koju im možete pružiti. Ako vas, primjerice, često nema kod kuće ili putujete, radije odaberite sorte koje mogu izdržati nekoliko dana bez zalijevanja.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

8. Nemojte odustati od vrta na balkonu

Na balkonu se može uzgajati sve, uključujući i povrće! Zašto se ne okušati u stvaranju lijepog povrtnjaka? Lijepa i korisna ideja, pogotovo ako imate djecu koja na ovaj način mogu naučiti sve o slijedu godišnjih doba i otkriti radosti vrtlarenja. Čak se i na malim i uskim balkonima mogu smjestiti vaze i sadnice. Pažljivo odaberite balkonski kutak koji ćete posvetiti svom vrtu, tako da ostaje dovoljno prostora za postavljanje stola i stvaranje prostora za opuštanje, imajući na umu da će povrće rasti i povećavati volumen, posebice rajčica.

9. Izbor statičkog namještaja

Balkon je okruženje neprekidne evolucije jer varira s ritmom godišnjih doba. Najlakši način da u potpunosti uživate kad god želite - i kada to vrijeme dopušta - jest da se opremite praktičnim i funkcionalnim komadima namještaja koji se mogu lako koristiti, ali i i skladištiti. Tekstilni namještaj, poput jastuka za pod i prostirki, predstavlja idealan izbor: daje izrazito trendi boemski dodir, posebno u kombinaciji u različitim stilovima i bojama. Takvi su komadi i vrlo su udobni, lako se peru i spremaju u trenu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter