iskoristite alternative

Evo zašto NE biste trebali spremati hranu u aluminijsku foliju

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ohlađeni ostaci hrane obično traju do četiri dana ako su pravilno pohranjeni. Za većinu ljudi prekrivanje tanjura folijom i stavljanje u hladnjak brz je i jednostavan način spremanja hrane, prenosi Reader’s Digest.

Baš kao što je nama potreban zrak za disanje, bakterije trebaju zrak da bi napredovale. Neke bakterije poput staph i Bacillus cereus, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuhanja. Kad se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, bakterije brzo rastu.

Korištenje aluminijske folije za pokrivanje hrane predstavlja isti rizik jer ne štiti u potpunosti vašu hranu od zraka. "Kada je prisutan zrak, to omogućuje bakterijama da se brže razvijaju, tako da stvarno želite nabaviti prave spremnike i zapakirati stvari na odgovarajući način", kaže Lindsay Malone, registrirana dijetetičarka na klinici Cleveland.

ko spremate te ostatke hrane, evo nekoliko smjernica za njihovo sigurno pakiranje:

Uvijek ih zatvorite u plitke, hermetičke posude kako biste ubrzali proces hlađenja i spriječili razmnožavanje bakterija u vašoj hrani.

Pobrinite se da hranu stavite u hladnjak u roku od dva sata, prije nego što je bakterije stignu uništiti. Mliječni i mesni proizvodi posebno su skloni razvoju bakterija, što još jednom pokazuje koliko je važno koristiti hermetički zatvorene spremnike za sve ostatke hrane.

Bacite svu hranu koja je stajala vani duže od dva sata.

Pripazite na hranu koju ne smijete stavljati u hladnjak.

"Ako vam je ostalo dosta hrane, najpametnije bi bilo staviti dio u hladnjak, a onda dio jako lijepo spakirati u hermetičke posude i staviti u zamrzivač", kaže Malone. "A onda kad budeš spreman za jelo, izvadi ga".

Sigurno pohraniti ostatke znači pronaći hermetičke zatvarače za ostatke. Još bolje, odlučite se za ekološki prihvatljive spremnike za višekratnu upotrebu izrađene od stakla, silikona za hranu i plastike za višekratnu upotrebu. Oni vam mogu uštedjeti novac osim što će spasiti vaše ostatke od kvarenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter