KALENDAR RADOVA

Poslovi u vrtu, voćnjaku i vinogradu u jesen: pravi vrtlar uvijek misli nekoliko koraka unaprijed

| Autor: Jelena Sedlak
(iStock)

(iStock)


U vrtu je jesen puna obilja, no pravi vrtlar uvijek misli nekoliko koraka unaprijed. Posijali smo matovilac i zimsku salatu, grah mahunar i ostalo povrće koje uskoro pristiže za berbu, ali sada treba raščišćavati gredice koje su ostale prazne. Još uvijek se može sijati zelena salata, blitva, rukola, endivija, matovilac, špinat, crveni luk, luk srebrenac i češnjak.

Voćnjak će sada trebati zaliti ako ne bude dovoljno kiše jer će tako uspješnije prezimiti. Zatim iz voćnjaka treba ukloniti sve slomljene i oštećene grane, one koje pokazuju simptome bolesti i sve mumificirane plodove. Treba skupiti i otpalo lišće, kako tu ne bi prezimili štetnici i uzročnici bolesti.

Nakon opadanja listova trebalo bi voćke tretirati bakarnim preparatima kako bi se zaštitile od uzročnika oboljenja. Rezidbu je bolje ostaviti za proljeće. Krajem ovog perioda trebalo bi obaviti i jesenje krečenje stabala. Istodobno bi trebalo posaditi nove voćke i grmove, kako bi se lakše ukorijenili.

S ocvalih jednogodišnjih cvjetnica sada treba skupiti sjeme i ukloniti zaostali biljni materijal. S višegodišnjih vrsta treba ukloniti ocvale cvjetove, osušene grane i orezati one koje to zahtijevaju. Osjetljive trajnice, poput begonija i kultivara nediraka (Impatiens), mogu se u kasno ljeto izvaditi i presaditi u posude, pa će nastaviti cvatnju u kući, stakleniku ili zimskom vrtu.

Vrtni sljez (Alcea) i druge trajnice kraćeg životnog vijeka možete podrezati do baze ujesen, pa mogu preživjeti i nekoliko sljedećih sezona, iako će im kvaliteta svake godine slabjeti. Lukovice i gomolje ljetnih cvjetnica, poput dalije i gladiole, uskoro će trebati izvaditi iz zemlje, a posaditi proljetne lukovice. Osušene lukovice treba posaditi odmah nakon kupnje. Ako su lukovice bile izvađene i spremljene, posadite ih ujesen, jer ćeranije niknuti u proljeće od onih koje ćete posaditi u proljeće.

Sada se preporuča orezati grmlje koje cvate još tijekom zime, poput jasmina i hamamelisa. Živicu je potrebno orezati prije zime, kako je snježni pokrivač ne bi oštetio. Ujesen se sade i maćuhice koje će cvjetati tek na proljeće.

Sada se može posijati novi travnjak, posaditi koji ukrasni grm ili živica. Na grmovima ruža trebalo bi obaviti sanitarnu rezidbu, zaštitu od bolesti i od smrzavanja.

Nakon završene berbe, počinje priprema za iduću vegetaciju. Radovi u vinogradu, kao i u voćnjaku, počinju održavanjem njihove higijene, sakupljanjem otpalog lišća, uklanjanjem starih i polomljenih grana. Poželjno je da se metalnom četkom ili posebnim strugačima s debla i ramenih grana ostruže kora, čime se skidaju mahovina, lišajevi i gnijezda gusjenica koje na stablu nađu zimsko sklonište.

Ujesen je u vinogradu važno obaviti plavo prskanje kojim se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Trsovi, kao i voćna stabla, moraju biti dobro natopljeni, dok s njih ne počne kapati. Ukoliko neki dio ostane netretiran, na njemu se u proljeće može pojaviti bolest. U godinama s izrazito toplom i kišnom jeseni, kakve su kod nas sve češće, jedno tretiranje bakrenim pripravcima ujesen zasigurno nije dovoljno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini