POGREŠNA PRAKSA

Držite li i vi plehove i tave u pećnici? Objašnjavamo zašto je to velika greška

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


U mnogim je kuhinjama uobičajeno koristiti isključenu pećnicu kao “spremnik” za pladnjeve, lonce i tave.

To je zapravo prazan prostor kada se uređaj ne koristi, što se može pokazati vrlo korisnim, osobito ako nemate veliki namještaj ili imate puno posuđa.

No, ta je navika pogrešna jer je izvor mnogih problema, koji se tiču ??kako “zdravstvenog stanja” lonaca i aparata tako i kvalitete hrane koju iznosite na stol.

Pećnica nije komad namještaja

Ako unutrašnjost pećnice napunite loncima i tavama s ručkom, riskirate oštećenje unutarnjih stijenki uređaja, koje su obložene materijalima potrebnim za ravnomjernu raspodjelu topline.

Stoga, kako biste izbjegli rizik od nepovratnog oštećenja pećnice, trebate je odmah osloboditi od posuđa koje držite unutra.

Oštećenje unutarnje obloge pećnice također predstavlja rizik za ispravnost hrane koju donosite na stol.

Naime, sitne čestice ovih materijala, otrovnih za vaše zdravlje, mogle bi završiti u hrani tijekom kuhanja u pećnici i kontaminirati ju, čineći ju nejestivim.

Nadalje, većina plehova i tava ima unutarnji premaz koji, ako je oštećen, ugrožava sigurnost hrane koja se u njima kuha.

Trpanje nekoliko plehova ili tava jednu u drugu kako bi sve stale u pećnicu dugoročno može dovesti do ogrebotina unutrašnjosti posuđa i oštećenja ovog premaza, s opasnim posljedicama za vaše zdravlje.

Rizici od ove pogrešne prakse povećavaju se ako u pećnicu stavljate i posuđe poput noževa, vilica ili hvataljki.

Konačno, posljednji rizik odnosi se na mogućnost da zaboravite na prisutnost posuđa u pećnici i uključite je, možda da je prethodno zagrijete, a da ne uklonite sve što je unutra.

U tom slučaju riskirate spaljivanje plastičnih ili silikonskih ručki i nepopravljivo oštećenje posuđa koje je pohranjeno u pećnici, ali nije prikladno za korištenje u ovom uređaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter