srpanj

Kalendar radova u vrtu: Rajčice sada trebaju našu pomoć!

| Autor: Jelena Sedlak
(Foto: iStock)

(Foto: iStock)


Osim plijevljenja korova, redovitog zalijevanja i pregledavanja imaju li rajčice naznake kakve bolesti ili navalu stjenica, njima je potrebno i zagrtanje, vezivanje i zakidanje zaperaka, a ponekad i malčiranje. Sve to, naravno, samo ako želimo postići dobar urod, tako da u škrinje za zamrzavanje možemo spremiti podosta salse za cijelu zimu.

Vezivanje rajčice se primjenjuje kod većine sorti, kako stablo ne bi poleglo po tlu i kako bi moglo držati teret plodova. Najčešći način vezivanja rajčice je uz pritku, što treba činiti nekoliko puta tijekom vegetacije, zapravo svakih 5-10 dana, jer rajčice brzo rastu u povoljnim uvjetima.

Po pravilu se vezuju ispod cvjetova, kako bi kasnije lakše držale plodove, a i da ne bi došlo do oštećenja ili opadanja cvjetova. Kad se rajčice ne bi vezivale, polegle bi po tlu i lako bi se mogle zaraziti plamenjačom i ostalim, pretežno gljivičnim bolestima, a tada bi sav dotadašnji trud bio uzalud.

Na niskim sortama zaperci se skidaju samo ispod prve cvasti

Zaperke će trebati odstranjivati čim dostignu 4-5 cm. Njihovim zakidanjem također se postiže veći urod i održava zdravlje cijele biljke. Zaperci su bočne grane koje se pojavljuju u pazuhu listova glavne stabljike. I oni mogu donijeti plodove, ali oni su znatno sitniji i u manjim količinama. Zato ih je bolje odstraniti, osim ako na sebi već ne nose cvjetove i prerasli su onih 4-5 cm, jer se u tom slučaju na stabljici prave velike rane koje predstavljaju najpogodniji put za prodor patogena. U tom slučaju treba samo otkinuti vrh.

Na niskim sortama zaperci se skidaju samo ispod prve cvasti radi bolje provjetrenosti biljke. Visoke sorte se mogu uzgajati na jednom stablu, čime se postiže ranije dozrijevanje i krupniji plodovi, ili na dvama kada je dozrijevanje kasnije, plodovi sitniji, ali ukupan prinos veći. Pri uzgoju na dvama stablima potrebno je ostaviti prvi zaperak, ispod prvih cvjetova, a ako se želi treće stablo (najčešće kod poluvisokih sorti) onda se ostavlja prvi zaperak iznad prvih cvjetova.

Uklanjaju se listovi…

Zalamanje vrhova kod visokih sorti vrh stabla se zakida polovinom svibnja, kada biljka razvije 8-10 cvjetova, ili početkom listopada, nakon 4-6 cvjetova. Po pravilu, vrh se zakida tako da iznad posljednjih cvjetova ostanu 2-3 lista.

Kod rajčica je također uputno odstranjivati listove oštećene bolešću i štetnicima, što će se vidjeti po njihovom žućenju i uvenuću, jer takvi listovi mogu potaknuti zarazu, a i sprečavaju provjetravanje biljaka. Uklanjaju se listovi koji se nalaze ispod zrelih plodova, pazeći da se ne ozlijedi stabljika. Kada rajčica naraste oko 1,5 m, skidaju se 1-3 lista pri tlu.

Vrtlari koji se brinu za svoje dragocjene rajčice često će prijeći malčiranju. One se mogu malčirati organskim i anorganskim malčem. Dakle, slamom, kompostom, piljevinom ili tamnom folijom i agrotekstilom, ali mnogi to čine i običnim kartonom, koji kada izgubi funkciju jednostavno ubace u kompost.

Sve vrste povećavaju temperaturu tla, sprečavaju rast korova, smanjuju potrebu za zalijevanjem i poboljšavaju mikroklimatske uvjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom