Nakon požara u Medulinu

Načelnik Ivan Kirac: "Ovo nije razglednica koju Općina Medulin želi poslati u svijet"

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Već nekoliko dana na javnom parkiralištu uz medulinsku rivu prolaznike dočekuje sumoran prizor - niz izgorjelih olupina brodica, dok se zrakom širi neugodan miris spaljene plastike. U požaru koji je izbio prije 15-ak dana u medulinskoj lučici izgorjela su 22 plovila, a još ih je nekoliko uništeno.

Plovila bi se s parkirališta Na drugu lokaciju trebala preseliti u idućih sedam dana, saznajemo od medulinskog načelnika Ivana Kirca, koji se jutros na temu požara obratio novinarima, zajedno uz ravnatelja Lučke uprave Pula Dalibora Brnosa i pulske lučke kapetanice Dolores Brenko Škerjanc. Poručio je da to "nije razglednica koju kao Općina Medullin žele slati u svijet".

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- Plovila su se počela uklanjati s ovog parkirališta, gdje je utvrđena granica pomorskog dobra, na Monte Kope. Zbog smetnji na radarskom sustavu koji je ondje, odlučili smo se u dogovoru s Lučkom upravom Pula pronaći rješenje s privatnim poduzetnicima na području Općine Medulin, koji u industrijskim zonama imaju slobodnih zemljišta za privremeno deponiranje plovila, rekao je Kirac. Vlasnicima plovila će na raspolaganju biti oko tri mjeseca za krajnje zbrinjavanje plovila.

Potvrdio je to i Brnos komentiravši da su se mnogi pitali pod čijom je ingerencijom uklanjanje plovila, a da je Pomorski zakonik prilično jasan - zbrinjavanje vrši vlasnik plovila.

- Lučka kapetanija promptno je uputila nalog svim vlasnicima plovila da uklone svoja plovila iz luke. Međutim u izvanrednim situacijama, kao što je ova, zbog sigurnosti luke, Lučka kapetanija može direktno dati nalog ovlaštenoj osobi, a to smo u ovom slučaju mi, da direktno uklonimo plovila iz mora, što smo mi bez odgode napravili. Angažirali smo lokalne ronice i dizalicu i promptno prvog dana izvadili ta plovila vani. Imali smo malo problema s kišnim danima, ali s današnjim danom možemo reći da od 22 plovila, 21 plovilo je vani. Samo još jedno plovilo je ostalo pod vodom, a danas ćemo i njega izvaditi, najavio je Brnos, ravnatelj županijske Lučke uprave, pod čijom je ingerencijom medulinska luka,

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Zahvalio se pritom svima koji su sudjelovali u akciji od samog početka i, kako je rekao, pomogli da ova velika tragedija ne bude još veća.

- Dogodio se nažalost taj splet okolnosti, u nekih 10 do 15 minuta, požar se proširio na veliki broj brodica. U konačnici, prema zadnjim informacijama, imamo 22 plovila koja su u potpunosti izgorjela i potopila se, 2 plovila koja su teža oštećena, a nisu se potopila i 6 njih koji su lakše oštećeni, rekao je Brnos. Istaknuo je da je trenutno glavni prioritet čim prije osposobiti luku za normalno funkcioniranje prometa. - Sezona nam je pred vratima i cilj nam je to što prije napraviti. Nakon saniranja požara, postavili smo upijajuće brane u čemu su nam puno pomogle Lučka kapetanija i Istarska županija. Pokupili su brane iz drugih lučkih uprava, dok je Županija naručila nove brane. Sad smo već suzili područje onečišćenja. Cilj nam je sanirati onečišćenje, molove, infrastrukturu i sidrene sustave i izvući plovila iz mora, objasnio je Brnos.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Istaknuo je da će troškove da bi se luka osposobila za normalno funkcioniranje, pokriti Lučka uprava, uz podršku Županije, Općine i polica osiguranja. Zbrinjavanje, čišćenje i vađenje plovila procjenjuje da će iznositi od 50 do 100 tisuća eura. Što se tiče štete na pojedinačnim plovilima, to će, kaže, procijeniti osiguravajuće kuće na pojedinačnim plovilima.

- Lučka uprava ima standardne police osiguranja koje se rade na razini IŽ za sve županijske lučke uprave. Međutim, da bi netko naplatio štetu od Lučke uprave, mora se utvrditi odgovornost Lučke uprave za tu štetu. Osiguravajuća kuća traži rezultate očevida i ugovor između Lučke uprave i vlasnika plovila, naveo je Brnos.

Kirac je istaknuo da suosjećaju s vlasnicima koji su izgubili svoja plovila u požaru, jer, kako je rekao, neki rade cijeli život da bi si ih mogli priuštiti, a nekima su, štoviše, određena plovila gospodarske svrhe značila egzistenciju. Brže bolje sada moraju pronaći nova plovila kako bi mogli obavljati svoju djelatnost tijekom ljetnih mjeseci. Dodao je i da je do sada održano nekoliko ekoloških akcija čišćenja, a ovog se vikenda očekuje eko akcija ronioca lokalnog kluba koji će čistiti podmorje.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- Malo je onečišćenja otišlo prije nego smo stavili brane, ali nismo ih mogli staviti odmah zbog požara. Čim bude zadnje plovilo izvađeno, uklonit ćemo brane jer više neće biti potrebe za njima, najavila je lučka kapetanica.

Istraga je još uvijek u tijeku, a ravnatelj Lučke uprave podsjetio je da je uzrok plamen otvorenog tipa iz nepoznatog izvora, s jednog plovila.

- Što je uzrokovalo plamen, je li to kvar na plovilu ili nešto drugo, to se još uvijek ne zna. Svakakve priče kruže, no mi nismo ovlašteni davati izjave o tome. Ono što se zna je da požar nije nastao s pontona ili instalacija Lučke uprave, već s tog plovila, naglasio je Brnos.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter