NA DANAŠNJI DAN

VIDEO/Jochen Rindt, jedini posthumni svjetski prvak u Formuli 1, poginuo 5. rujna 1970.

| Autor: Autoportal
Jochen Rindt

Jochen Rindt


Nerijetko ćete u statistikama naići na podatak kako je Michael Schumacher prvi Nijemac koji je postao prvak svijeta u Formuli 1, no to nije točno. Karl Jochen Rindt, rođen 18. travnja 1942 u Mainzu, tu je titulu osvojio 1970.

No sredina prošlog stoljeća dramatizirala je njegovu sudbinu, baš poput tisuća drugih Nijemaca. Roditelji su mu poginuli u savezničkom bombardiranju te su malog Jochena odgojili djed i baka. Živjeli su u Austriji, u Grazu, pa je i Jochen odrastao ondje, počeo se utrkivati i do kraja kratkog života nastupao pod austrijskom trkaćom licencom.

Zapravo, nikada nije uzeo državljanstvo svoje druge domovine, te je po svijetu putovao s njemačkom putovnicom. Kako se u svijetu automobilskih utrka trkaća licenca smatra važnijom od putovnice, tako i više-manje sve povijesne knjige proglašavaju Rindta Austrijancem.

Bio je vrlo brz u manjim formulama, a 1965. je u čudnoj utrci, s Mastenom Gregoryjem (i možda, prema nekim teorijama zavjere, Edom Huguesom), timu Ferrari donio, pokazat će se, posljednju pobjedu na 24 sata Le Mansa. No u Formuli 1 nije imao mnogo sreće, nekoliko godina je tavorio u osrednjim bolidima, sve dok 1969. nije dobio priliku u vrhunskoj momčadi Lotus.

Jochen Rindt i vođa momčadi Colin Chapman razvili su čudan odnos ljubavi i mržnje, pa mu je čak uputio javno pismo sa zahtjevom da poboljša sigurnost svojih notorno krhkih bolida (ušteda u masi strukture poboljšavala je performanse). Nažalost, pokazat će se da su Rindtova strahovanja bila opravdana, nakon što je pobijedio je na pet utrka i došao u Monzu.

Kako bi nadoknadio manjak brzine u usporedbi s bolidom Ferrari 312B, Jackyja Ickxa, bržim oko 15 km/h, 5. rujna 1970. na stazi Monza, na treningu utrke za VN Italije, tražio je da mu uklone aerodinamička krilca, čime je smanjio zračni otpor. No, time je smanjio ‘downforce’ te opasno kompromitirao prianjanje bolida na asfalt i dinamičku stabilnost pri visokim brzinama. Zbog toga je u zavoju Parabolica, pri kočenju, izgubio kontrolu nad bolidom, izletio sa staze i poginuo.

U tom ga je trenutku Ferrarijev vozač Jacky Ickx još teoretski mogao preteći po bodovima, no i on je, po vlastitom priznanju, odahnuo kada mu to nije uspjelo, jer je i on smatrao kako je titulu te godine zaslužio samo Rindt. Ostat će upamćen kao jedini vozač u povijesti Formule 1 koji je naslov osvojio posthumno. U 60 utrka osvojio je šest pobjeda, 10 prvih startnih mjesta, 13 puta se penjao na podij i triput vozio najbrži krug.

Jochen Rindt, jedini posthumni svjetski prvak u Formuli 1, poginuo je 5. rujna 1970.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater