NA DANAŠNJI DAN

Prije 82 godine osnovana Toyota, jedna od najvećih automobilskih kompanija

| Autor: Željko MARUŠIĆ / Autoportal

17. kolovoza 1937. osnovana Toyota, jedna od najvećih automobilskih kompanija


Izrasla je iz tvrtke Toyoda Automatic Loom Works utemeljene 1924., za proizvodnju automatskih tkalačkih strojeva, a startali su modelom AA, s motorom, mjenjačem i prijenosom kopiranim od Chevroleta, a karoserijom od Forda...

Na današnji dan prije 82. godine osnovana je Toyota,  japanski automatski gigant, koji je dosad proizveo više od 400 milijuna vozila, od 2012. proizvodi više od 10 milijuna vozila godišnje, a čiji počeci  iz 1924. nisu bili usmjereni u automobilsku industriju. 

U automobilski program krenuli su 1936. razvojem modela AA, koji se uvelike temeljio na kopiranju, odnosno postupku zvanom 'obrnuto inženjerstvo' ('reverse-engineering'). Pohorski sklop (motor - mjenjač - prijenos snage) 'preuzeti' su od Chryslera, a nadgradnja i električna instalacija od Forda. 

No već tada, Japanci su pokazali ono na čemu su se kasnije proslavili - sva postojeće izvedbe su unaprijedili. Elegantna i, za tadašnje pojmove dobro opremljena limuzina dugačka 474, široka 173 i visoka 174 centimetra pokretala se 6-cilindrašem obujma 389 cm i snage 62 KS, preko 3-stupanjskog ručnog mjenjača.

Za uspjeh Toyote posebno su zaslužni Eiji Toyoda, koji je pretvorio u globalni brend i 63. godišnji Akio Toyoda, aktualni čelnik.

Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini