UMAG

KRAJEM LIPNJA ODRŽAVA SE FIVA WORLD MOTORCYCLE RALLY: Svjetski reli oldtimer motocikala premijerno u Hrvatskoj

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Ove je godine FIVA organizaciju svjetskog relija oldtimer motocikala povjerila HROS-u, a njegova je posebnost što trasa prolazi kroz tri države, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju. Očekuje se 130 sudionika iz brojnih europskih zemalja s prestižnim starodobnim motociklima od kojih mnogi nisu nikada viđeni na ovim prostorima

 
 

U Umagu se krajem lipnja, prvi puta u Hrvatskoj, održava "FIVA World motorcycle rally", najavili su za naš list predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza dr. sc. Antun Presečki i član Upravnog odbora HROS-a Dubravko Zeljko. Na reliju će se moći vidjeti i motocikl kojim je poznati britanski sportski automobilist John Surtess, svjetski prvak u Formuli 1 1964. godine, osvojio svjetsko prvenstvo u motociklizmu "kraljevske klase" tada do 500 kubika. Motocikl za ovu priliku dolazi iz SAD-a, u cijelosti je restauriran 2016. godine i voziti će sva tri dana događaja.

Turistička atrakcija

- Odabrali smo Istru kako bi relijem povezali tri države, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, rekao je Presečki te dodao da oldtimer susret ima i turistički predznak te će zasigurno predstavljati i turističku atrakciju.

Presečki je nedavno svojim dolaskom podržao najstariji i najprestižniji međunarodni reli starodobnih vozila u Istri, Histria classic koji je u svojem 16. izdanju, u organizaciji Oldtimer kluba Istra Rovinj, startao iz Buzeta te smo tom prigodom razgovarali i o lipanjskoj reliju kojemu će sjedište biti Umag.

FIVA - Federation International des vehicules anciens, međunarodna udruga nacionalnih saveza, klubova i ostalih grupacija koje se brinu za održavanje i uporabu oldtimera na svjetskoj razini, obuhvaća članice u 68 zemalja svijeta na pet kontinenata. U svakoj državi članici FIVA ovlašćuje jedan savez da kao nacionalni savez može obavljati poslove vrednovanja i razvrstavanja oldtimera. U Hrvatskoj taj status ima Hrvatski oldtimer savez kao krovna udruga koja okuplja 25 oldtimer klubova, sa sjedištem u Krapini, a predsjedava mu Presečki. HROS-u je kao uglednom članu ove međunarodne organizacije, 2013. godine povjereno održavanje godišnjeg svjetskog kongresa FIVA-e, koji je uspješno održan u Splitu.

- Ove je godine FIVA povjerila HROS-u i organizaciju svjetskog relija oldtimer motocikala, a njegova posebnost će biti u tome što će se prvi puta organizacijski održati u tri države. Osim HROS-a kao nositelja organizacije, u projekt su uključene i strukture u Sloveniji i Italiji, koje su već obavile svoj dio organizacije, kaže Presečki.

Start 27. lipnja

Za domaćina ovog prestižnog skupa HROS je, kaže Presečki, izabrao Grad Umag, kako zbog lokacije, blizine Slovenije i Italije tako i zbog činjenice da Grad podržava događanja vezana za sve vrste starodobnih vozila.

Na reliju se očekuje 130 sudionika iz brojnih europskih zemalja s prestižnim starodobnim motociklima od kojih mnogi nisu nikada viđeni na ovim prostorima. Sve počinje 27. lipnja startom ispred hotela Sol Garden Istra u jutarnjim satima odakle će se sudionici uputiti u Poreč gdje će obići Eufrazijevu baziliku, a potom razgledati jamu Baredine i tamošnji muzej traktora. U poslijepodnevnim satima kolona će posjetiti Grožnjan te se oko 17 sati vratiti u Umag , gdje gradonačelnik priprema doček i domjenak na rivi. Građanima i gostima pružit će se prilika razgledati rijetke i vrijedne primjerke starih motocikla koji su i danas u savršenom voznom stanju. Na svečanoj večeri nazočit će i Patrick Roller, predsjednik FIVE.

Drugog dana, 28. lipnja sudionici odlaze u Sloveniju gdje im je pripremljen cjelodnevni program, a u večernjim satima vraćaju se u Umag. Trećeg dana, 29. lipnja kolona kreće u Trst, gdje je gradonačelnik pripremio doček na Piazza Unita'. Tom prilikom bit će otvorene izložba Camilla Castiglionia kojoj će nazočiti gradonačelnici Trsta, Pirana i Umaga te mnoge druge osobe iz političkog i javnog života Trsta. Za sudionike će biti priređen i posebni program.

HROS je organizaciju na terenu prepustio lokalnim članicama saveza, Auto klubu Oldtimer Istra Rovinj i Auto klubu Pula-Pola I. Tehnička podrška su SVAZM-Slovenija, Moto club Trieste - Italia i ASI - Italia.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater