RELI DAKAR

DANIJEL ŠAŠKIN i SAŠA BITTERMAN STIGLI DO KRAJA: PREMORENI I GLADNI Jednom smo skrenuli s puta, izgubili se i auto se strmoglavio u kotlinu



Doživio sam strah i paniku, strašnu nelagodu poput dubokog, mračnog stida. Rekli smo si - sad je sve gotovo, izgubili smo, neće nas pronaći. Imali smo na raspolaganju tek dva sata svjetla. Da nas je noć progutala bio bi to kraj. Srećom uspjeli smo pronaći put do vrha i napokon nam se na horizontu prikazao oblak kolone vozila

Šest dana nakon toplog dočeka kojeg su mu priredili Porečani na gradskoj rivi, susreo sam se sa Danijelom Šaškinom koji je uspio doći do cilja najteže utrke na svijetu Relly Dakar. Zajedno sa suvozačem Sašom Bittermanom u deset je dana prešao oko 6.000 kilometara u nevjerojatnim uvjetima i plasirao se ne 35 mjestu.

- Doznao sam da u predsjedničkom uredu pripremaju prijem kod hrvatske predsjednice za cijelu hrvatsku ekipu, nas četiri. Nije mi namjera sebe veličati, ali moram spomenuti da je predsjednik Portugala na svečanom prijemu dodijelio svima šesnaest učesnika Rally Dakar odlikovanje vitezova republike. Učinio je to s obzirom na svjetski značaj te utrke, najteže i najzahtjevnije u povijesti. Čin ima simbolično ali i praktično značenje jer je to četvrta najgledanija sportska manifestacija na svijetu nakon svjetskog nogometnog prvenstva, Olimpijade i Tour de Francea. U današnjem globalnom svijetu sport ima nevjerojatnu moć, veli mi Daniel.

Znaju za Hrvatsku

Jednostavno razmišljanje potkrijepio je i slikovitom anegdotom. "Dok smo prevaljivali duge staze na peruanskim pustinjama svako toliko bi kolona vozača prolazila kroz mala, usamljena naselja. Ljudi su predivni, jednostavni, puni oduševljenja, mahali su nam zastavicama peruanskih boja, nismo mogli ne stati pa smo obavezno dijelili autograme. Pitali bi nas odakle dolazimo i kad bi čuli da smo iz Hrvatske stiskali bi se još jače oko nas, klimali glavom i smijali se kao da smo im ugodni susjedi. Nakon finale na svjetskom nogometnom prvenstvu nema djelića na zemaljskoj kugli koji ne zna za Hrvatsku. Sport je nevjerojatan, spaja nemoguće. Rally Dakar nije samo sportska manifestacija, promiče se tehnologija, složeni sustav zajednica države domaćina, njihove tradicije i kulturu i na kraju promiče se priroda. Kamere stotine akreditiranih televizijskih kuća iz cijelog svijeta nude gledateljima jedinstvene poglede na ljepotu pejzaža i time prenose jednostavnu poruku: planeta je naša i svaki u svojoj zajednica mora pridonijeti očuvanju naslijeđene ljepote. To je usađeno u sam DNK trke koja je na početku spajala dva kontinenta od Pariza do Dakara na obali Senegala. Od 2009. reli se preselio u Latinsku Ameriku zbog sigurnosnih problema vezani za prijetnje terorizma. No, znam da organizatori rade na povratku staroj, tradicionalnoj ruti, ispričao je on.

Danijel je prvi puta nastupio na utrci upravo u godini prelaska iz Afrike na američko tlo. Vozilo se argentinskim i čilenaskim pustinjama i na pola puta morao je odustati zbog tehničkih problema. Čekao je gotovo deset godina na povratak i sad, sa suvozačem Sašom Bittermanom, zauzeo je visoko 35. mjesto u ukupnom poretku. To je veliki uspjeh za hrvatski sport i zato su mu sugrađani priredili veličanstven doček.

- Držali su sve u tajnosti, nisam znao što me čeka na porečkoj rivi, to je nešto što se ne zaboravlja. Hvala od srca svima, poručuje Danijel. Sudjelovanje na utrci nije nimalo lak zadatak, zahtjeva mudru organizaciju, menadžerske vještine u okolini u kojoj je teško doći do novca, kaže Danijel.

Projekt 100.000 eura

Sama startnina vrijedi 26.000 eura kojih moraš uplatiti da bi se pojavio na startnoj crti. Mislim da je cijeli projekt bio vrijedan nekih sto tisuća eura. Naš menadžer Marin Frčko učinio je čuda, zna se kretati, zna kako diše ambijent, praktičan je, dosljedan i uporan. Nadam se da će nakon našeg uspjeha sve lakše teći. Visok plasman nije samo naš, to ostavljamo u doti svim hrvatskim ljubiteljima reli utrka. Uz njega bio je kolega Darko Pehljan koji je i sam sudjelovao na jednom izdanju utrke. Kod svake etape auto je prelazio u njegove ruke i činio je čuda, pratio nas je iz minute u minutu, slijedio ritam posade i motora.” (Elio VELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter