OČEKUJU SE FIĆEKI I ABARTHI

Buzećan koji je obilježio povijest auto sporta: Oktanski memorijalni susret u spomen na Đanija Šverka

Okupljanje sudionika je ispred Narodnog doma u Buzetu od 9 sati, slijedi revijalna vožnja oldtimera do tisućljetnog kaštela Petrapilosa, a potom i Sovinjaka i Vrha

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Memorijal Đani Šverko 2019. godine (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Memorijal Đani Šverko 2019. godine (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Pauzirao je dvije godine, poput mnogih drugih manifestacija, a sada se nakon korona zatišja, ponovo vraća, šesti susret vlasnika automobila Fićo i Abarth u spomen na Đanija Šverka, automobilističkog asa i zaljubljenika u oldtimere. U Buzetu se u subotu očekuje pedesetak starodobnih automobila od kojih većina "fićeka" svih godišta i oblika iz Hrvatske, Slovenije Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Austrije…

Otvorenje Šverkov spomen doma

Memorijalni susret započinje u 9 sati okupljanjem kod Narodnog doma gdje će se moći pogledati oldtimeri parkirani u Ulici II. Istarske brigade. U to će vrijeme biti otvoren Šverkov spomen dom. Njegova kćerka Mila Šverko otvorila ga je uz pomoć prijatelja prije osam godina u njegovoj rodnoj kući u Buzetu neposredno uz povijesno zdanje Narodnog doma. Uz brojne eksponate, fotografije, novinske isječke, u muzeju posvećenom ovom velikanu, smješten je njegov kompletno restauriran Abarth 1000 TCR.

Nakon razgledavanja muzeja, svi sudionici otići će na posljednje počivalište Ðanija Šverka na mjesnom groblju u Buzetu gdje će položiti vijenac i zapaliti svijeće. Potom odlaze prema tisućljetnom kaštelu Pietrapelosa, kojeg će razgledati uz stručno vodstvo. Posjetit će i dva naselja, Sovinjak i Vrh, te će u svakome od njih imati slobodno vrijeme za razgledavanje. Podjela zahvalnica i druženje održat će se u hotelu "Fontana" u Buzetu. Organizator susreta vlasnika starodobnih vozila je Đanijeva kćerka Mila Šverko, uz Grgu Dulabića iz Münchena i Hrvoja Ćubelića iz Rijeke. Ulica II. Istarske brigade bit će zatvorena za promet u noći s petka na subotu do 11 sati ujutro s obzirom da će na toj dionici biti parkirani oldtimeri.

Veliko ime u auto-moto sportu

Ivan Đani Šverko, pripadnik je prve izvorne "zlatne" generacije buzetskih automobilista. Rodnom Buzetu podario je nastup na otvorenju prve brdske auto-utrke Buzetski dani 5. rujna 1982. godine, doduše izvan konkurencije, s formulom VW s kojom je godinu ranije osvojio naslov prvaka Jugoslavije.

Odmah na početku automobilističke karijere postigao je najveći uspjeh osvajanjem Europskog prvenstva 1969. godine u kategoriji turističkih automobila (do 850 ccm grupa 2). Vozeći automobil Fiat Abarth, ukupnim plasmanom nakon jedanaest utrka izborio se za prestižnu titulu europskog prvaka kao prvi hrvatski vozač iz auto moto sporta s takvim međunarodnim uspjehom. Vrhunske rezultate bilježio je i na domaćim automobilističkim utrkama. Prema podacima Istarskog sportskog biografskog leksikona, Đani Šverko posjedovao je veliku kolekciju trkaćih i sportskih automobila poznatih iz povijesti hrvatskog automobilizma koje je predstavljao na domaćim i inozemnim izložbama oldtimera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter