PANDEMIJA

ZNANSTVENICI OTKRILI ŠTO UVELIKE UTJEČE NA SMRTNOST OD KORONAVIRUSA: Na ovaj faktor definitivno svatko može sam utjecati

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Češka je pri vrhu svjetske ljestvice po broju umrlih od posljedica zaraze koronavirusom. Prema službenim statistikama češkog Ministarstva zdravstva, od početka pandemije do polovice ožujka od korone ili s njom umrlo je 27.918 ljudi. Tužna stvarnost se nastavlja, s obzirom da dnevno umire više od stotinu osoba.

„Znanstvenici procjenjuju da je stvarni broj žrtava za trećinu veći“, kaže profesor Jan Konvalinka, zamjenik rektora na Karlovom sveučilištu u Pragu, piše Deutsche Welle.

Zanimljivo je da Češka ima relativno visoku kvalitetu zdravstvene zaštite, koja je blizu europskog prosjeka, te ima drugi najveći životni standard u postkomunističkim zemljama Europe. Otkud onda toliki broj smrtnih slučajeva od COVID-a 19?

Najveći broj stručnjaka i analitičara u Češkoj krivicu za tok pandemije pripisuju populističkoj vladi pod vodstvom oligarha Andreja Babiša.

Drugi razlozi za veliki broj smrtnih slučajeva zbog korone su slabe kontrole važećih ograničenja za suzbijanje pandemije, nedovoljno praćenje inficiranih osoba, mali broj testiranja i u novije vrijeme sve brže širenje zaraznijih i opasnijih mutacija virusa, prenosi Net.hr.

Znanstvenici smatraju da visokoj stopi smrtnosti doprinosi i sveukupno nezdrav način života mnogih građana Češke. Ova članica Europske unije je s 200 litara po glavi stanovnika na prvom mjestu u svijetu po konzumiranju piva. Češka je lider i po raširenosti konzumacije marihuane među mladima, a također je i po broju pušača na prvom mjestu.

Tome treba još dodati kako se u doba korone pokazalo da su zdravstvene posljedice prekomjerne debljine više nego očigledne. 57 posto žena i čak 71 posto muškaraca imaju previše kilograma, i po tome su građani Češke opet prvaci u Europskoj uniji. Znanstvene studije, koje je nekoliko mjeseci nakon početka pandemije citirala "World Obesity Federation”, su pokazale da postoji jasna veza između debljine i rizika od smrtnosti uslijed zaraze koronom.

“Bili smo šokirani kada smo otkrili vezu između broja gojaznih odraslih osoba u zemlji i smrtnih slučajeva od COVID-a 19”, rekao je engleskom listu The Guardian glavni autor izvještaja dr. Tim Lobstein.

“Veza između prekomjerne težine i stope smrtnosti je jasna i ozbiljna”, komentirao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Liječnici i u Češkoj upozoravaju stanovništvo na rizik od prekomjerne težine kod zaraze koronavirusom. "Nažalost, Češka drži rekord po broju pretilih u Europi”, kaže Ladislav Dušek, voditelj nacionalnog Instituta za zdravstveno informiranje i statistiku za DW.

"Osamdeset posto korona-pacijenata koji su primljeni u bolnice su gojazni.”

“Najjače su pogođeni pretili”, rekla je Češkom radiju Martina Vašakova, direktorica plućne klinike na Sveučilišnoj klinici Thomayer u Pragu. "Svatko bi mogao barem malo smršaviti, ali umjesto toga su se nažalost mnogi udebljali.”

"Debljina općenito znatno povećava rizik od zaraze koronavirusom”, rekao je Jozef Čupka, znanstvenik koji se bavi tom problematikom. "Kada jedna pretila osoba oboli, postoji znatno veći rizik da će završiti na intenzivnoj njezi. A kada završi na intenzivnoj, znatno je veći rizik da će umrijeti.”

Dio problema po Čupki su i mjere za suzbijanje pandemije, koje su pokazale negativno djelovanje, s obzirom da je zabranjeno bavljenje sportom u zatvorenim prostorijama, a istovremeno je porasla konzumacija alkohola, kao i stopa pretilosti. Sredinom travnja bi trebalo doći do popuštanja ograničenja, što bi sa proljetnim vremenom povećalo šanse da ljudi smanje tjelesnu težinu. Češki liječnici su u jedno sigurni: u borbi protiv korone važan je svaki kilogram, prenosi Net.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini