TOKIO

Veliki projekt analize obalnih voda u Japanu na mikroplastiku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Japanski znanstvenici i međunarodna ekipa proučavat će dvije godine onečišćenje mikroplastikom obalnih voda u Japanu koji je veliki proizvođač i potrošač plastike, objavila je u srijedu Fondacija Tara Ocean, inicijator projekta. 

Nekoliko pomorskih stanica razmještenih u području od velikog otoka Hokaido na jugu do otoka Kyushu na jugozapadu uzimat će od travnja uzorke i analizirati ih kako bi se procijenio dotok čestica mikroplastike te mjerio njihov učinak na život u moru.

Cilj projekta je također senzibilzirati širu javnost na onečišćenje mikroplastikom i donijeti strategije za smanjenje te pošasti.

Krajem 2019., fondacija je svojim znanstvenim jedrenjakom Tara završila studiju o onečišćenju plastikom europskih rijeka. Studija još nije objavljena no utvrđeno je da je 100 posto uzorka uzetih iz rijeka sadržalo plastiku i mikroplastiku, uključivo u velikim gradovima kao što su London ili Hamburg. 

"Taj alarmantni nalaz potaknuo nas je da počnemo projekt ovdje u Japanu", rekao je na konferenciji za novinare u Tokiju Romain Troublé, generalni direktor Tare Ocean.

Cilj projekta nije uprijeti prstom u ovu ili onu regiju "već utvrditi onečišćenja plastikom", iscrtati karte i raditi s javnošću kako bi se ljude senzibiliziralo da smanje korištenje plastike.

Stoga projekt predviđa susrete s predstavnicima lokalnih zajednica: ribarima, učenicima, lokalnim vlastima koje će znanstvenici informirati o svojim nalazima te će zajednički utvrđivati što svaki pojedinac može učiniti u "načinu konzumiranja, razvrstavanja otpada i više recikliranja.

Jedrenjak Tara, koji je sudjelovao u Japanu 2017. u okviru proučavanja koraljnih grebena u cijelom Tihom oceanu, ovaj put neće bio korišten.

Studija o onečišćenju japanskih obalnih voda mikroplastikom povjerena je japanskoj mreži JAMBIO (Japanska udruga za biologiju mora), utemeljenoj 2009., koja raspolaže s 20 opremljenih stanica za istraživanje.

Uzorci mora uzeti na površini i u sedimentima analizirat će se u laboratorijima, a jedan od njih vodi bioinformatičar Hiroyuki Ogata u Kyoto koji je član Fondacije Tara Océan.

"Važno je dobiti brojke (...) kako bi se izradili modeli koji će pokazati protok plastike te strategije za smanjenje onečišćenja", rekao je Sylvain Agostini, znanstvenik na sveučilištu Tsukuba, sjeverno od Tokija. 

Procjenjuje se da se svake godine u oceane izlije 8 milijuna tona plastike.

U 2018. godini Japan je obznanio da mu je cilj do 2030. godine za 25 posto smanjiti godišnju količinu plastičnog otpada koja sada iznosi 9,4 milijuna tona. 

Nakon Japana, Tara Ocean planira sličnu operaciju provesti u Kini u suradnji s kineskim sveučilištima, rekao je Troublé.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of