SUZE SVETOG LOVRE

VEČERAS POGLEDAJTE U NEBO: Stiže nam meteorski roj Perzeida

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Za promatranje nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji uvjeti za opažanje će biti s 12. na 13. kolovoza od 22 sata do jutra

Meteorski roj Perzeidi, prema prognozama Hrvatskog astronomskog saveza, svoj maksimum aktivnosti imat će večeras, u noći s 12. na 13. kolovoza. Astronomi prognoziraju da će se moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat budući da će ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu i to skoro pun pa će njegova svjetlost značajno smanjiti vidljivost meteora.

Suze svetog Lovre

Inače, prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca. "Za promatranje nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji uvjeti za opažanje će biti s 12. na 13. kolovoza od 22 sata do jutra", ističu iz Hrvatskog astronomskog saveza. Iznoseći par činjenica o Perzeidima, kažu da im je matično tijelo komet pod nazivom 109P/Swift-Tuttle, da im je radijant (ishodišna točka na nebu) zviježđe Perzej, da je maksimalni broj meteora dosad zabilježen od 80 do 100 meteora u jednom satu, a da se meteori kreću brzinom od oko 59 kilometra na sat.

"Izraz 'suze sv. Lovre' koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća Giovanni Pascolli u pjesmi "10 Agosto" opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju."

Vide se golim okom

- Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao: "Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!". U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići, pojašnjava glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

Svi koji se odluče gledati suze svetog Lovre moraju se pridržavati i određenih uputa i to da ne gledaju direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer će tamo opaziti najmanje meteora; za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi i slično); meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi se oči prilagodile noćnim uvjetima, a potrebno je i udaljiti se iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum