PEKING

Trećina oboljelih od covida-19 ima neurološke probleme

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Koronavirus ne uzrokuje samo temperaturu, kašalj i probleme s disanjem nego i neurološke probleme poput glavobolje i vrtoglavice, pokazala je nova studija. 

Studiju su proveli kineski znanstvenici na pacijentima u Wuhanu, ishodištu pandemije, i rezultate objavili u časopisu JAMA Neurology. 

Izvijestili su da je trećina od 214 pacijenata koje su pregledali pokazivala znakove utjacaja virusa na živčani sustav. 

I ranije je bilo slučajeva da su pacijenti oboljeli od covida-19 gubili osjećaj mirisa i okusa. 

Ti simptomi ukazuju na to da je bolešću na neki način bio zahvaćen i mozak, komentirao je specijalist za infektivne bolesti Bernd Salzberger iz sveučilišne bolnice u Regensburgu. 

"No jako je malo studija o utjecaju koronavirusa na mozak pacijenata. Još tapkamo u mraku", dodao je. 

Studija iz Wuhana temeljila se samo na povijesti bolesti, laboratorijskim nalazima i radiološkim pretragama 214 pacijenata. 

Neurolog Ling Mao s Fakulteta znanosti i tehnologije u Huazhongu napisao je da su kod 78 pacijenata (36,4 posto) uočene neurološke poteškoće.

Najčešće se radilo o vrtoglavici i glavobolji. Usto ih je 12 izgubilo osjet okusa, a 11 mirisa. Šest pacijenata pretrpjelo je i moždani udar. 

No kineski znanstvenici nisu sigurni jesu li ti simptomi posljedica same bolesti ili su dio odgovora organizma na upalne procese. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum