ZAGREB

Srce obilježava 20 godina nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sveučilišni računski centar (Srce) u utorak obilježava 20 godina nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa - Croatian Internet eXchanga (CIX), priopćilo je Srce u utorak.

CIX je usluga Srca omogućava racionalniju uporabu prijenosnih kapaciteta, povećava sigurnost internetskog prometa i ukupnu kvalitetu Interneta u Hrvatskoj. Korištenjem CIX-a smanjuju se troškovi davateljima internetskih usluga i krajnjim korisnicima. CIX omogućava realizaciju najkvalitetnije mrežne povezanosti najkraćim putem unutar Hrvatske. Prisutan na dvije lokacije u Zagrebu i trenutačno ima 33 aktivne članice, kaže se.

Od uspostave do danas kroz CIX je preneseno preko 640 PB (petabajta) podataka, pri čemu je jedan PB više od milijun Gb (gigabajta).

Od 2008. godine CIX je punopravni član udruženja europskih središta za razmjenu internetskog prometa (European Internet Exchange Association, Euro IX), čiji je cilj promoviranje kulture otvorene razmjene ideja i iskustava među članicama.

Važnost CIX-a prepoznata je i u okviru Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i sukladno tome je izrađena i objavljena Preporuka za korištenje nacionalnog čvora za međusobnu razmjenu internetskog prometa, s posebnim osvrtom na prednosti njegova korištenje s aspekta sigurnosti razmjene internetskog prometa.

Povodom obljetnice, Srce će sve nove članice u 2020. godini osloboditi plaćanja priključne pristojbe, kaže se.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini