ZAGREB

Provjere znanja - glavna tema susreta korisnika e-sustava učenja Moodle

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Provjere znanja bile su glavna tema ovogodišnjega susreta korisnika e-sustava učenja Moodle održana putem sustava za webinare Srca koji se, već 11. godinu za redom, organizira radi razmjene iskustava, suradnje te stvaranja regionalne interaktivne mreže korisnika.

Primjeri dobre prakse, savjeti koje su nastavnici na susretu nesebično podijelili bit će sigurno korisni mnogima, istaknuto je u petak u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Sveučilišnog računskog centra - Srce.

Uz napomenu kako je svima bio neplaniran, a ponekad i jako stresan i težak, potpuni prelazak na online nastavu, sudionici su složni da će pojedine elemente koje su implementirali zadržati jer su korisni.

To se, navedeno je, prvenstveno odnosi na model obrnute učionice i video zapise, a mnogi predavači istaknuli su da je online nastava unaprijedila digitalne kompetencije nastavnika i studenata.

Ovogodišnji MoodleMoot Hrvatska održan je u srijedu u organizaciji Centra za e-učenje Srca.

Više od 130 sudionika, 22 predavanja  i tri pozvana predavanja

Prisutne su u ime organizatora pozdravili Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, te Jasmin Klindžić, voditelj Centra potpore e-učenju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sustav Moodle najrašireniji je sustav za e-učenje u svijetu i izgrađen je na platformi otvorenoga koda (engl. Open Source). Sustav Moodle najzastupljeniji je u Hrvatskoj, bilo da je riječ o velikim sustavima za e-učenje kao što je Merlin na kojemu su e-kolegiji visokoškolskih ustanova, a održava ga Srce, ili CARNET-ov Loomen koji koriste škole, ili su to pojedinačne instalacije na obrazovnim ustanovama.

Na ovogodišnjem MoodleMootu okupilo se više od 130 sudionika iz Hrvatske i regije (Slovenije, Srbije i Makedonije) koji su prezentirali i raspravljali o sustavu Moodle i njegovim mogućnostima, kao i načinima primjene u nastavi. U 22 predavanja mogli su se čuti mnogi primjeri dobre prakse kako iskoristiti mogućnosti digitalnih tehnologija u obrazovnom procesu. 

Održana su i tri pozvana predavanja, pa je tako Sander Bangma, iz Moodle HQI predstavio novosti koje je donijela inačica sustava Moodle 3.11 te najavio novu inačicu sustava Moodle 4.x koja bi trebala izaći do kraja godine i donosi značajne izmjene u sučelju (user interface).

Profesor Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje pod nazivom "Provjerite jeste li sposobni biti predavač nakon pandemije" i potaknuo sve na promišljanje kako bi danas treba biti organizirana nastava i koje su odlike dobroga predavača u današnjem svijetu gdje su informacije i razni nastavni sadržaji u različitim formatima.

Jasmin Davies Hodge i Sam Taylor, iz Catalyst IT Europe, održale su predavanje o mentalnom zdravlju, posebice sada kada je sve online.

Iznijele su prijedloge kako pomoći nastavnicima i studentima da mentalno zdravlje ne trpi u ovom obliku online nastave koji je hitna nastava na daljinu i nije prvotno planirana za održavanje online.

Srce već godinama osigurava nastavnicima tehnologije i alate za e-učenje te im pruža sustavnu podršku pri njihovoj integraciji u obrazovni proces. SustavSrca  za e-učenje Merlin najveći je i najmoderniji sustav za e-učenje za visokoškolske ustanove u Hrvatskoj.

Bazira se na sustavu Moodle koji je Centar za e-učenje Srca doradio i prilagodio potrebama korisnika. U ovoj akademskoj godini (2020./2021.) na sustavu se nalazi više od 27.000 e-kolegija koje održava više od devet tisuća nastavnika za više od 94.000 studenata.

MoodleMoot jedna je u nizu aktivnosti Srca kojom se želi, prije svega nastavnicima, te svima onima koji izgrađuju svoje sustave za e-učenje na sustavu Moodle, približiti nove tehnologije, te osigurati platformu za raspravu i razmjenu ideja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater