ZAGREB

Predstavljena knjiga „Makarska od postanka i makarski Ivaniševići“ Davora Ivaniševića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Monografija „Makarska od postanka i makarski Ivaniševići“ Davora Ivaniševića, predstavljena je u petak navečer u Zagrebu, uz ocjenu da to vrlo studiozno djela, prepuno dokumenata, faksimila i pisama, kroz dugo turbulentno razdoblje spaja povijest zajednice i pojedinca.

Na više od 250 stranica velikog formata sadržaj knjige podijeljen je na poglavlja o Dalmaciji u sastavu Mletačke Republike i Habsburške Monarhije, o Makarskoj od postanka do kraja 20. stoljeća, o povijesti makarskih plemića Ivaniševića, o Ivaniševićima u Dalmaciji i u Makarskoj, te donosi ulomke pedesetak povijesnih tekstova o Dalmaciji i Makarskoj.

Predstavljač Dragutin Lučić kazao je da je u pitanju vrlo studiozno djelo, prepuno dokumenata, faksimila i pisama, koje otkriva povijesne sljedove kroz dugo turbulentno razdoblje.

Ivaniševićev pristup osigurava da se u najrazličitijem pronađe slično i da se na fragmentiran način reflektira u povijesti prostora, kazao je.  

Predstavljač Ranko Mavrak ocijenio je monografiju kao ozbiljan istraživački pothvat koji je uspio nadići brojne prepreke. Ivanišević je proučio dugo povijesno razdoblje da sebe i druge smjesti i prepozna u povijesnom kontekstu.

Ivaniševići su bili nezaobilazni dio zajednice tada, a i danas, a njihova povijest pokazuje da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska neraskidivo povezani poviješću i ljudima, kazao je Mavrak.

Davor Ivanišević (1933), umirovljeni strojarski inženjer, kazao je da je pobudu za povijest dobio nakon što se učlanio u Hrvatski plemićki zbor, gdje se upoznao s ulogom koju je plemstvo imalo u sveukupnom hrvatskom identitetu, a koje je veći dio 20. stoljeća bilo potisnuto iz javnog diskursa.  

Ako je povijest učiteljica života, naučio sam od nje da je sadašnje vrijeme, unatoč negativnim pojava u društvu i povijesno podkapacitiranim vodstvu koje nas nije u stanju odvući s europskog dna, vrijeme u kojem živimo najbolje u našoj ukupnoj povijesti, zaključio je Ivanišević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater