ZAGREB

Predstavljena knjiga "Farmakogenetika u kliničkoj praksi: Iskustvo s 55 lijekova"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj liječničkoj komori u utorak je održana promocija knjige "Farmakogenetika u kliničkoj praksi: Iskustvo s 55 lijekova korištenih u kliničkoj praksi" urednika Dragana Primorca i Wolfganga Hoppnera, koja može pomoći liječnicima u preciznijem pristupu liječenju pacijenata.

Knjiga sadrži sveobuhvatne informacije o kliničkoj implementaciji farmakogenetike za 55 lijekova.

U njezinu pisanju sudjelovalo je 17 znanstvenika i liječnika iz Hrvatske i inozemstva, a namijenjena je tržištu EU-a i SAD-a.

Prikazuje genetske polimorfizme važne za farmakogenetsku analizu, indikacije za genetsko testiranje i preporuke vezano uz prilagodbu terapije rezultatima genske analize, sukladno preporukama Europskog Konzorcija za provedbu kliničke farmakogenetike.

U Europi se sedam do trinaest posto pacijenata prima u bolnicu zbog neželjenih reakcija na lijekove te bi korištenjem farmakogenetike značajan dio tih učinaka mogao biti spriječen.

U SAD-u se godišnje više od dva milijuna bolesnika hospitalizira jer nakon uzimanja lijekova ima ozbiljne štetne učinke lijekova, dok njih 106.000 zbog štetnih učinaka lijekova umre. Zato američki zdravstveni sustav izdvaja 30 milijardi dolara godišnje za liječenje komplikacija uzrokovanih štetnim učincima lijekova. 

Jedan od urednika knjige Dragan Primorac, liječnik, forenzičar, genetičar i znanstvenik, kazao je kako je u Hrvatskoj puno napravljeno u implementaciji personalizirane medicine, posebice farmakogenetike, u kliničku praksu, na čemu rade Hrvatsko društvo za personaliziranu medicinu i Hrvatsko društvo za humanu genetiku Hrvatskog liječničkog zbora.

Sustavnim uvođenjem farmakogenetike u kliničku praksu značajno bi se podigla konkurentnost hrvatskog zdravstvenog sustava te smanjila pojavnost neželjenih učinaka lijekova, rekao je Primorac.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić izrazio je uvjerenje da će knjiga biti od praktične koristi liječnicima radi što preciznijeg i sigurnijeg liječenja bolesnika.

Farmakogenetika omogućuje kliničaru odabir najučinkovitijeg lijeka za pacijenta te je ovakav priručnik od izuzetne važnosti jer omogućuje novi, individualni pristup u liječenju svakog pacijenta, rekla je Elizabeta Topić s Farmaceutsko biokemijskog fakulteta u Zagrebu, jedna od šestero recenzenata knjige.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum