ZAGREB

Počela trodnevna manifestacija Tesla&friends

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Trodnevna manifestacija Tesla&friends (Tesla i prijatelji), koju u povodu 164. obljetnice rođenja genija Nikole Tesle organizira udruga posvećena njegovoj popularizaciji, otvorena je u četvrtak u Zagrebu.

Dani znanosti, tehnologije i inovacija počeli su okruglim stolom „Inovacije – od ideje do realizacije“ i otvaranjem prigodne trodnevne izložbe „30 genija“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u organizaciji udruge Nikola Tesla – genij za budućnost.

Dekanica Tehničko-tehnološkog fakulteta u Zagrebu Gordana Pavlović, čija je ustanova predstavljena kao stalni partner Dana znanosti, istaknula je važnost širenja ideje znanosti i otkrića među mladima, kao i slanja poruke da na sve izazove suvremenog života, uključujući i aktualnu pandemiju, može relevantno odgovoriti samo znanost, te da je se ostalo samo špekulacija.

Naš fakultet je prvi među tehničkim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu po broju patenata, ali po apsolutnom broju vode Fakultet elektrotehnike i računarstva te Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a Nikola Tesla ima više patenata nego cijelo Sveučilište u Zagrebu, kazala je.

Trostruki dobitnik nagrada ranijih godina Tino Herljević zahvalio je organizatorima na popularizaciji znanosti i kazao da mu je u presudnim godinama bavljenja znanošću nagrada Nikola Tesla bila snažan vjetar u leđa.

U sklopu programa večeras će fontane na Sveučilišnoj livadi zasvijetliti će u liku Nikole Tesle, u petak će biti položeno cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu uz prigodni umjetnički program.

Predviđen je svečani program uz istaknutih glazbenika te svečana dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost kao i panel rasprava „Teslini izumi i patenti – temelj gospodarstva 21. stoljeća“.

Zadnjeg dana manifestacije, čiji su pokrovitelji, uz ine, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u subotu 11. srpnja, bit će održana konferencija Tesla u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini