ZAGREB

Ove godine međunarodno vrednovanje rada AZVO-a i strategija do 2025.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) izvijestila je kako će tijekom ove godine njezin rad biti međunarodno vrednovan, obnovit će registraciju u EQAR-u i punopravno članstvo u ENQA-i, a objavit će i  Strategiju AZVO-a za razdoblje od 2021. do 2025.

AZVO je u četvrtak priopćio kako je početkom ožujka objavljeno Godišnje izvješće AZVO-a za 2020. koje sadrži opširne informacije o provedenim aktivnostima i njihovim rezultatima u protekloj godini i Plan aktivnosti za 2021.

Istaknuto je kako je tijekom 2020. ta  agencija provela niz aktivnosti kao što su webinari o aktualnim temama poput online nastave, iskustava studiranja za vrijeme izvanrednih okolnosti i profesionalnog usmjeravanja.

Provedena reakreditacija 12 visokih učilišta

Prema Planu reakreditacije uživo su održani postupci reakreditacije planirani u 2020. kada je to bilo moguće,  a kada zbog epidemioloških prilika u Hrvatskoj i svijetu to nije bilo moguće, održane su prema mješovitom modelu koji obuhvaća kombinaciju online i vrednovanja uživo.

Proveden je postupak reakreditacije na 12 visokih učilišta, primljeno je sedam zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne akreditacije za izvođenje novih studijskih programa koja su predložila veleučilišta, visoke škole i privatna sveučilišta.

Primljen je i jedan zahtjev za pokretanje postupka za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja u prvoj fazi provedbe postupka (dobivanje suglasnosti za osnivanje visokog učilišta) te dva zahtjeva za pokretanje postupka za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja u drugoj fazi provedbe postupka (dobivanje dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja).

Među mnogim provedenim aktivnostima, bile su i četiri sjednice Povjerenstva za prigovor na kojima je u ukupno 11 predmeta to povjerenstvo odlučivalo o osnovanosti prigovora visokog učilišta na mišljenje Akreditacijskoga savjeta, a održano je i 12 sjednica Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

U ljetnom upisnom roku zabilježeno je 39.993 slobodnih mjesta na svim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, od ukupno 32.894 kandidata njih 27.036, odnosno 82,19 posto, ostvarilo je pravo upisa na neki studijski program.

Nacionalni ENIC/NARIC ured je u potpunosti priznao 1497 inozemnih visokoškolskih kvalifikacija radi pristupa tržištu rada.

Također, proveden je vanjski audit AZVO-a, a sustav osiguravanja kvalitete ocijenjen je najvišom ocjenom nadzora  - 5.

AZVO je nositelj ili sudjeluje u devet međunarodnih projekata financiranih iz programa Europske unije i drugih izvora.

Objavljeno je i više publikacija, a održan je i sastanak Mreže jedinica sustava osiguravanja kvalitete na visokim učilištima u Hrvatskoj (CroQAnet).

Nastavlja se provedba reakreditacije...

Tijekom ove godine AZVO će obnoviti registraciju u Europskom registru za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja (European Quality Assurance Register for Higher Education - EQAR), te punopravno članstvo u Odboru Europskog udruženja za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education - ENQA).

Kako je navedeno, u ovoj godini AZVO će nastaviti provoditi reakreditaciju prema Planu reakreditacije, kao i inicijalne akreditacije prema primljenim zahtjevima te inicijalne akreditacije studijskih programa u online okruženju prema primljenim zahtjevima.

Također, nastavit će provedbu reakreditacija javnih znanstvenih instituta i dijela znanstvenih organizacija izvan sustava javnih znanstvenih instituta.

Podrška hrvatskim visokim učilištima u provedbi HKO-a i ESG-ja, neke su od mnogih navedenih aktivnosti planiranih u 2021.

AZVO će nastaviti pratiti i zadovoljstva i zapošljavanja diplomiranih studenata, nastavit će i pružati  stručnu, administrativnu i informatičku potporu radu strateških i stručnih tijela u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a sudjelovat će i u međunarodnim projektima koji su u tijeku, te se prijavljivati na nove projekte. 

U planu su i provedba godišnjeg internog audita, postupka prijava na integrirane preddiplomske i diplomske studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj, centraliziranih prijava na diplomske studijske programe, te nastavak postupka priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

Godišnje izvješće AZVO-a  za 2020. i Plan aktivnosti za 2021. dostupno je na internetskim stranicama te agencije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum