WASHINGTON

Omikron ne utječe štetno na zdravlje srca i krvnih žila u mlađih odraslih osoba

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Omikron varijanta koronavirusa ne utječe negativno na zdravlje srca i krvnih žila u mlađih odraslih osoba koje su cijepljene, rezultati su manje američke studije.

Pokazalo se da su ranije varijante koronavirusa štetno utjecale na srce i krvožilni sustav pacijenata, zbog čega su znanstvenici očekivali slične obrasce kada su proveli manje istraživanje među grupom mlađih osoba.

Usporedili su stanje 23-je mladih ljudi koji su se u zadnjih šest tjedana zarazili jednom od varijanti omikrona s 13 cijepljenih mladih odraslih osoba koje nikada nisu imale covid-19.

Sudionici istraživanja imali su prosječno između 20 i 25 godina. 

Markeri kardiovaskularnog zdravlja uključivali su funkciju krvnih žila i reakciju na podražaje, ovapnjenje stijenki arterija, varijabilnost otkucaja srca i reakcije srca na promjene krvnog tlaka, objavljeno je u časopisu American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology.

"Suprotno našoj hipotezi", napisali su autori, nije bilo razlika ni u jednome od navedenih parametara među zdravim cijepljenim mlađim odraslim osobama koje su se zarazile covidom za vrijeme vala omikron varijante i onih koje nikada nisu imale covid.

Saznanje da "sve varijante koronavirusa nisu štetne za zdravlje srca i krvnih žila kod mladih, inače zdravih odraslih osoba... vrlo je obećavajuće", rekli su.

"No ipak postoje nedavne indicije po kojima bi kardiovaskularno zdravlje u pojedinaca moglo biti dugoročno narušeno... Stoga ćemo morati obaviti dodatna istraživanja da bismo odredili dugoročan ishod njihova kardiovaskularnog zdravlja."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom