CRANFIELD

Nissanovo vozilo autonomno prešlo rekordnih 370 kilometara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Nissanov automobil bez vozača uspio je u Velikoj Britaniji voziti 370 kilometara, što je najduže i najkompleksnije putovanje u toj državi dosad, u vrijeme dok u automobilskoj industriji traje utrka u razvoju autonomnih vozila. 

Britanija pokušava primamiti tvrtke koje razvijaju autonomna vozila, nadajući se da će osigurati svoj dio kolača u toj industriji za koju se procjenjuje da će 2035. vrijediti 1,2 bilijarde dolara. 

Nissanov električni automobil LEAF je uz pomoć osam laserskih čitača, sedam kamera, radara postavljenog oko vozila i šest kontrolnih jedinica u prtljažniku vozio uz "normalna" vozila po državnim cestama. 

Oko 370 kilometara dugo putovanje započelo je u europskom tehnološkom centru tog japanskog proizvođača u Cranfieldu, na jugu Engleske. Put je završio u tvornici u Sunderlandu, na sjeveroistoku države. 

Automobil je prolazio cestama bez ili s minimalnim oznakama, raskrižjima i kružnim tokovima, koristeći naprednu tehnologiju pozicioniranja. 

"Ostali vozači u blizini nisu primijetili da je automobil ustvari u potpuno autonoman", istaknuo je David Moss, čelnik Nissanovog istraživanja i razvoja u Europi. 

"Vozilo je zbog količine senzora koji ju neprekidno nadziru puno svjesnije što se događa u okolini nego što to može biti ljudski vozač", dodao je. 

Projekt nazvan HumanDrive kojeg predvodi Nissan primio je sredstva od vlade te surađuje s vlastima kako bi dobio dozvolu za vožnju.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom