BERLIN

Moždani udar u porastu u doba ograničenja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Postotak moždanih udara i infarkta sa smrtonosnim ishodom porastao je proljetos u Njemačkoj u vrijeme ograničenja kretanja uvedenog zbog pandemije koronavirusa, pokazuje njemačka studija objavljena u srijedu.

Broj pacijenata koji su pretrpjeli moždani ili srčani i umrli u idućih 30 dana povećao se na 740 što je približno 15 posto više u odnosu na 2019., prema studiji njemačke osiguravateljske kuće AOK.

Studija obuhvaća razdoblje od 16. ožujka do 5. travnja, dok su u Njemačkoj bile na snazi mjere ograničenja kretanja te zatvorene trgovine, ugostiteljski objekti, ograničena privatna okupljanja, ali nije bilo uvedeno strogo zatvaranje.

U 2019. godini 714 osoba umrlo je od posljedica moždanog ili srčanog udara u istome razdoblju, pokazuje studija temeljena na podacima zdravstvenih osiguranika.

Posebno su bile zahvaćene žene - 368 pacijentica starijih od 80 godina umrlo je od moždanog ili srčanog udara u tom razdoblju 2020., u odnosu na 327 u 2019. 

Studija pokazuje da je manje pacijenata bilo hospitalizirano zbog moždanog udara  u proljeće 2020. Tako je pad hospitalizacija za pacijente pogođene moždanim udarom iznosio 15 posto, odnosno 28 posto za pacijente koji su pretrpjeli teži srčani udar. 

Istraga osiguravateljske kuće AOK procjenjuje da je znatan broj preminulih pacijenata prekasno došao na liječenje u bolnicu ili na kliniku zbog čega nije mogao biti primjereno zbrinut.

"Strah od zaraze (u medicinskoj ustanovi) koronavirusom mogao je nagnati pacijente s blažim simptomima da odustanu od odlaska u bolnicu", objašnjava Jürgen Klauber, direktor znanstvenog instituta. 

On ističe da "pacijente treba uvjeriti da je taj strah besmislen jer svaka je minuta važna za zbrinjavanje pacijenata pogođenih moždanim ili srčanim udarom".

Klauber uvjerava da su  protokoli za hitno zbrinjavanje takvih pacijenata očuvani na istoj razini ili su čak poboljšani u medicinskim ustanovama koje u prvom valu nisu bile pretrpane pacijentima u Njemačkoj, unatoč povećanom priljevu oboljelih od covida.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum