#HUBBLE30

Godišnjica Hubblea: NASA će vam reći što je teleskop ugledao u svemiru, baš na vaš rođendan

| Autor: Glas Istre
(Nasa.gov)

(Nasa.gov)


Teleskop Hubble je originalno lansiran 1990. godine, a od tada je ostvario više od 1.4 milijuna opažanja nebrojenih zvijezda, planeta i galaksija, donosi Novi list.

Jedan od najpoznatijih objekata ikad poslanih u svemir, tamo se nalazi već 30 godina i bilježi nebrojene prizore koji oduzimaju dah. Povodom obilježavanja ove važne obljetnice, NASA je ljudima diljem svijeta dala mogućnost da otkriju što je popularni Hubble vidio na njihov rođendan.

Sve što treba je odabrati mjesec i dan vašeg rođendana na stranici NASA-e, a nakon toga ćete otkriti kakve su se nevjerojatne stvari događale u svemiru dok ste vi na zemlji, rezali svoju rođendansku tortu. 

Mnogi su već isprobali mogućnost pa je Twitter preplavljen oznakama  #Hubble30, a sami rezultati su prekrasni.

Teleskop Hubble je originalno lansiran 1990. godine, a od tada je ostvario više od 1.4 milijuna opažanja nebrojenih zvijezda, planeta i galaksija. Oko Zemlje se kreće brzinom od oko 27,000 kilometara na sat, prema portalu Science Alert, a objekte locira preciznošću laserske zrake usmjerene prema određenom detalju novčića s udaljenosti od 320 kilometara.

Teleskop čak može i promatrati događaje koji su se dogodili u dalekoj prošlosti - prateći pojave koje su se dogodilo 13.4 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje.

Ako vam je rođendan primjerice, 24.veljače, NASA će vam pokazati fotografiju tog datuma iz 2009. godine, kada je Hubble snimio Saturn i njegove prirodne satelite. "Četiri Saturnova mjeseca prolaze ispred ogromnog planeta. Veliki i narančasti Titan baca sjenu na sjeverni pol. Manji mjeseci, Mimas, Diona i Enkelad, pojavljuju se kao bijele točkice."

FOTO/NASA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of