WASHINGTON

FDA: Liječenje koronavirusa vjerojatno kombinacijom lijekova i individualnog pristupa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Liječenje osoba zaraženih koronavirusom najvjerojatnije zahtijeva kombiniranje antiviralnih, protuupalnih i ostalih lijekova s individualno prilagođenom terapijom svakome pacijentu, mišljenje je tima stručnjaka američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

"Kako sve više rezultata kliničkih ispitivanja postupno postaje dostupno znanstvenicima, sve je jasnije da vjerojatno ne postoji samo jedan čarobni pristup liječenju pacijenata oboljelih od covida-19 te moramo primjenjivati kombinaciju nekoliko mjera koje će djelovati na ključne čimbenike covida-19", napisali su znanstvenica Montserrat Puig i njezini kolege u izvješću objavljenom u časopisu Frontiers of Immunology (Granice imunologije).

"Sve dok nam ne budu dostupni cjepivo i lijekovi namijenjeni liječenju covida-19, vjerojatno ćemo terapiju morati prilagođavati svakome pacijentu zasebno. Dosadašnja praksa nam, iz dana u dan ukazuje na to da SARS-CoV-2 različito djeluje na razne pacijente te da na ishod bolesti utječu brojni čimbenici", ističu autori studije, a prenosi CNN.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno proučavanje 30 različitih dosad primjenjivanih lijekova, upućuje na zaključak da bi u raznim fazama bolesti mogle biti učinkovite i različite terapije. 

U početnom stadiju bolesti, vjerojatno bi bilo dovoljno primijeniti liječenje čiji je cilj onemogućiti prodor virusa u stanice, kao i njegovo razmnožavanje, kazala je Puig, dodavši da bi u pacijenata s težim simptomima bolesti bilo važnije i učinkovitije potaknuti odgovor imunosnog sustava u borbi protiv virusa.

Zasad nije odobren nijedan lijek kao terapija namijenjena isključivo liječenju zaraze koronavirusom, premda je Uprava za hranu i lijekove dopustila upotrebu antiviralnog lijeka remedesivira u hitnim slučajevima. 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater