BELI (CRES)

Dan strvinara: Na Kvarneru perje dobilo 89 novih ptića supova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Kvarneru, jedinom staništu bjeloglavih supova na istočnoj jadranskoj obali, trenutno obitava 125 gnijezdećih parova bjeloglavih supova koji su ove sezone othranili 89 ptića, priopćeno je iz Javne ustanove "Priroda" u Rijeci u povodu Međunarodnog dana ptica strvinara.

Ovogodišnji monitoring te strogo zaštićene vrste ptica otkriva da je njihova populacija na Kvarneru trenutačno stabilna te da ima lagani uzlazni trend.

U podizanju mladih bjeloglavim je supovima zasigurno pomoglo djelovanje dvaju namjenskih hranilišta, na Cresu i Učki. Ta su hranilišta pomoć supovima koji više ne nalaze u prirodi dovoljno hrane, odnosno strvina uginule stoke, kazala je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove Priroda Primorsko-goranske županije, koja upravlja Oporavilištem za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu.

Oporavilište je proteklih mjeseci primilo šest mladih supova za koje će se brinuti dok ne ojačaju dovoljno za povratak u prirodu, a proljetos je iz Oporavilišta pušteno deset supova koji su spašeni godinu dana ranije.

GPS odašiljači otkrivaju da je nekoliko ptica ostalo na Kvarneru dok su se druge odletjele u Alpe, do masiva Pirineja na francusko-španjolskoj granici, ili na jug do Albanije.

U Hrvatskoj se bjeloglavi supovi gnijezde još samo na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Plavniku i Prviću. Kolonije bjeloglavih supova najbliže kvarnerskoj su one u sjevernoj Italiji te na istoku u kanjonu rijeke Uvac u Srbiji.

Ornitolozi su svjesni vrijednosti bjeloglavih supova za ekološki sustav te važnosti njihove zaštite, što svjedoči i činjenica da se ove se godine obilježava 50 godina ornitološkog rezervata Glavina – Mala luka u općini Baška na otoku Krku.

Odluka o proglašenju tog rezervata donesena je krajem 1969., a na snagu je stupila 1970. godine. To je prvi ornitološki rezervat na svijetu proglašen isključivo radi zaštite bjeloglavih supova.

U Hrvatskoj su bjeloglavi supovi strogo zaštićena vrsta ptica. Javna ustanova „Priroda“ uz potporu Primorsko-goranske županije i u svom Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli obilježava Međunarodni dan ptica strvinara, koji ove godine pada na 5. rujna.

Ustanova s partnerima Zoološkim vrtom grada Zagreba, Udrugom BIOM, Gradom Cresom, Turističkom zajednicom grada Cresa i Udrugom Tramuntana programom javnost želi upoznati s važnošću očuvanja supova te njihovom načinom života.

Program se održava u Centru u Belom u subotu i nedjelju, 5. i 6. rujna, od 10 do 18 sati. Međunarodni dan ptica strvinara u subotu će se prigodnim programom obilježiti i u Zoološkom vrtu grada Zagreba.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater