BERLIN

CureVac će surađivati s Bayerom na cjepivu protiv covida-19

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka biotehnološka tvrtka CureVac dogovorila je suradnju s proizvođačem lijekova Bayerom kako bi brže dobila odobrenje regulatorne agencije za svoje eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 te kako bi distribucija cjepiva tekla nesmetano, potvrdile su u četvrtak obje kompanije. 

Tvrtke su, kako stoji u priopćenju, sklopile "sporazum o suradnji i uslugama".

"Bayer će ponuditi svoju ekspertizu i postojeću infrastrukturu u područjima kao što su kliničke aktivnosti, regulatorni poslovi, sigurnost lijekova, medicinske informacije, lanac opskrbe i potpora u odabranim zemljama", ističe se u priopćenju.

Financijski detalji dogovorene suradnje nisu objelodanjeni. 

CureVac, koji je bio u potrazi za većim partnerom, prošli je mjesec započeo kasnu fazu kliničkih ispitivanje za svoje kandidatsko cjepivo protiv covida-19 CVnCoV, bazirajući se na istoj tehnologiji koja je omogućila BioNTechu i Moderni da razviju svoja cjepiva protiv covida-19 koja su već odobrena.

Riječ je o novoj tehnologiji koja koristi tzv. “messenger” (glasničku) ribonukleinsku kiselinu (mRNA).

CureVacu, izlistanom na američkoj burzi Nasdaq, pomažu investitori među kojima su Dietmar Hopp, Zaklada Gates, GSK i njemačka vlada.

Tvrtka najavljuje proizvodnju do 300 milijuna doza cjepiva u 2021. i do 600 milijuna doza u 2022.

Bayerov farmaceutski odjel, koji razvija novu gensku terapiju, posjeduje stručnost u liječenju karcinoma, hemofilije, multiple skleroze, kardiovaskularnih bolesti, ali ne i u području cjepiva.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater