LONDON

British Museum: Pretpovijesni bubanj glavno je drevno otkriće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izrezbareni kameni bubanj otkriven u Engleskoj jedno je od najznačajnijih djela pretpovijesne umjetnosti do sada pronađenih u zemlji, objavio je u četvrtak British Museum.

Pet tisuća godina star bubanj isklesan od krede bit će prvi put izložen na velikoj izložbi o neolitskom mjestu Stonehenge i njegovom povijesnom kontekstu.

Opsežno istraživanje bubnja, otkrivenog u blizini sela u Yorkshireu u sjevernoj Engleskoj 2015., potvrdilo je da je to jedan od najznačajnijih drevnih predmeta pronađenih na Britanskim otocima, priopćio je muzej.

"Ovo je uistinu izvanredno otkriće i najvažnije je djelo pretpovijesne umjetnosti koje je otkriveno u Britaniji u posljednjih 100 godina", rekao je Neil Wilkin, kustos izložbe "Svijet Stonehengea" koja se otvara 17. veljače.

Bubanj je "jedan od najsjajnije ukrašenih predmeta tog razdoblja pronađenih bilo gdje u Britaniji i Irskoj", a njegov stil sličan je onima predmeta iz Stonehengea i sličnih mjesta, kažu u muzeju.

Naizgled stvoren kao skulptura ili talisman, a ne kao funkcionalni glazbeni instrument, bubanj je jedan od samo četiri poznata primjerka.

Pronađen je uz grob troje djece koja su bila pokopana blizu jedno drugom, dodirujući se ili držeći za ruke. Bubanj je bio postavljen tik iznad glave najstarijeg djeteta, uz kuglu od krede i ispoliranu iglu od kosti.

Bubanj je pronađen oko 380 kilometara od Stonehengea u blizini sela Burton Agnes.

Slična lopta i igle pronađeni su u i blizu Stonehengea.

To sugerira da su zajednice diljem Britanije i Irske dijelile "umjetničke stilove, a vjerojatno i uvjerenja, na upečatljivim udaljenostima", naveo je British Museum.

"Analiza njegovih rezbarija pomoći će dešifrirati simboliku i vjerovanja iz doba u kojem je Stonehenge izgrađen", rekao je Wilkin.

Zbirka muzeja uključuje skupinu od tri slična bubnja pronađena 1889. na mjestu pokopa jednog djeteta 24 kilometra udaljenog od najnovijeg nalaza.

Muzej opisuje ova tri, poznata kao Folkton bubnjevi, kao "neke od najpoznatijih i najzagonetnijih drevnih predmeta ikada otkrivenih u Britaniji".

Radiokarbonsko datiranje otkrilo je da su nastali u isto vrijeme kad i prva faza izgradnje Stonehengea, između 3005. i 2890. pr.n.e.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom