WASINGTON

Boeingov starliner prvi put došao na Međunarodnu svemirsku postaju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova Boeingova kapsula Starliner bez posade spustila se u petak navečer na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), nakon uspješnog testnog leta koji treba potvrditi da je preuzeti zadaću prijevoza astronauta i  zaliha do ISS-a.

Nakon cjelodnevnog leta, brod bez posade usidrio se oko 400 kilometara iznad Zemlje.

Prenosio je oko 225 kilograma NASA-inog tereta i opreme za posadu te više od 130 kilograma Boeingovog tereta.

Uspješan let bio je test za Starliner koji se našao u krizi. Zbog niza problema, projekt je počeo dvije godine kasnije nego što je planirano.

Boeing planira koristiti Starliner za prijevoz astronauta na ISS, kao alternativa SpaceX-ovoj kapsuli "Crew dragon".

Starliner je letjelica nove generacije za djelomično višestruku upotrebu koja se sastoji od ponovno iskoristive kapsule za posadu i servisnog modula koji će biti raketno lansirani. Jednom kad postane certificirana, prevozit će do 4 članova posade do stanice.

Svemirska letjelica izvorno je trebala poletjeti do stanice u srpnju 2021., no misija je bila odgođena najprije zbog problema koji su se pojavili nakon dolaska ruskog istraživačkog modula Nauka, a potom i zbog problema sa Starlinerovim pogonskim sustavom.

Američka tvrtka za avijaciju i zračni prostor razvila je i izgradila Starliner za NASA-u.

U prvom testnom letu u prosincu 2019., letjelica nije uspjela doći do Međunarodne svemirske postaje, djelomično zbog problema s automatskim paljenjem.

U kapsuli je lansirana lutka, nazvana Rosie, koja sjedi za komandama. Opremljena je s petnaestak senzora koji prikupljaju informacije o kretanjima.

Kapsula bi trebala ostati četiri do pet dana priključena za svemirsku stanicu prije nego što se oslobodi za povratak na Zemlju, a predviđeno je njezino spuštanje uz padobrane u pustinji White Sands u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko.

Bude li misija uspješna NASA će biti korak bliže u ostvarenju svog plana da Starliner postane pouzdano sredstvo za prijevoz astronauta na ISS i njihov povratak a Zemlju. 

Otkako su 2020. ponovno počela lansiranja s posadama u orbitu s američkog tla, devet godina pošto je završen program lansiranja space shuttleovima, američka svemirska agencija morala je za prijevoz svojih astronauta angažirati Falcon 9 i kapsule Crew Dragon kompanije SpaceX u vlasništvu izumitelja i multimilijardera Eleona Muska. 

Prethodno je jedina opcija za prijevoz astronauta do svemirskog laboratorija i natrag bila ruskim letjelicama Sojuz.

Za NASA-u ovaj pokusni test ključan i prođe li sve u redu agencija planira prvi let s posadom ostvariti do kraja godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum