ŽENA ZMAJ - ASTROFIZIČARKA DR. VERNESA SMOLČIĆ O SVEMIRU, CRNIM RUPAMA, TAMNOJ TVARI

Zemlja nije ravna, ali svemir jest!


Medijima privlačni zloguki proroci često su u prošlosti, pozivajući se na kalendare drevnih naroda i pojedina proročanstva, proricali u konkretnom datumu neizbježan smak svijeta. Ukoliko se oslonimo na znanstvene proračune, teško da će Zemljani preživjeti sudar naše galaksije s Andromedom, galaksijom većom od Mliječnog puta, udaljenom od naše galaksije 2,5 milijuna svjetlosnih godina.

Jedna od najpoznatijih mladih astrofizičarki dr. Vernesa Smolčić, izvanredna profesorica na Fizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, kaže da se pretpostavlja da će se ove dvije galaksije slične veličine sudariti za četiri do četiri i pol milijardi godina. Zvuči daleko i nimalo se ne tiče naših života pa ni milijardi potomak novih generacija, no kad se zna da je svemir nastao Velikim praskom prije 13,8 milijardi godina, hipoteza da će naš nestanak uslijediti za trećinu tog dosadašnjeg vremena i ne zvuči tako daleko. Ako se ljudi međusobno ne istrijebe puno ranije.

Vjerojatni sudar

Susjedski odnosi naše galaksije i manjih galaksija (poput Magellanove galaksije) koje kruže u orbiti Mliječnog puta zasnovani su na kanibalizmu: naša galaksija proždire manje galaksije, i to trganjem u plimnim valovima. Mliječni put u ovom je trenutku postojanja prilično mirna galaksija, što nam omogućuje svakidašnji život na našem planetu. No što će biti u budućnosti?

- Andromeda je velika, pa i veća od Mliječnog puta, a ove dvije galaksije idu jedna prema drugoj. Pretpostavlja se će se za četiri do četiri i pol milijardi godina sudariti. Svemir se širi, ali na manjim skalama gravitacijske sile, privlačne sile nadvladavaju širenje svemira, kaže dr. Smolčić koja je prije tri dana, u organizaciji udruge Fenoliga, održala u Premanturi iznimno zanimljivo predavanje pod nazivom "Burna prošlost galaksija - svemirska arheologija".

- Galaksije nisu nimalo dosadne već žive vrlo burnim životima, ističe ova, kako je nazivaju pojedini mediji, žena zmaj. (Zoran ANGLEESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater