SVEMIRSKE POSLASTICE

Astronomski događaji koje ne želite propustiti: Ako vam promaknu, proći će godine dok se ne ponove

| Autor: Portal NoviList.hr
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Ove nas godine u studenom očekuje prava astronomska poslastica.

Ove će godine mjesec studeni obilježiti rijedak astronomski događaj koji će biti vidljiv tijekom dana. Riječ je o tranzitu Merkura kojem ćete moći svjedočiti ako imate pravu opremu. Pored ovoga, MSN je prenio još dva događaja na nebu koja ne bi trebalo propustiti.

Merkurov prijelaz  - 11. studenog

Jedan od najvećih astronomskih događaja čeka nas u ponedjeljak, 11. ovog mjeseca. Tada će Merkur proći direktno između Zemlje i Sunca, što je poznato pod nazivom "tranzit" ili "Merkurov prijelaz". Jedini siguran način promatranja ovog astronomskog događaja je korištenje posebnih naočala kakve koristimo za vrijeme gledanja pomračenja Sunca. Za korisnike teleskopa, vrlo je važno imati filter na djelu teleskopa kroz kojeg prolazi svijetlo. Ne korištenje filtera i opreme može dovesti do ozbiljnih i trajnih oštećenja na očima.

Prijelaz će biti vidljiv iz Sjeverne Amerike (osim Aljaske), Južne Amerike, Europe, Afrike i zapadne Azije. Trajat će više od pet sati, a prema AD Beskraju, iz Hrvatske će se 11. studenog vidjeti samo početak tranzita. Kad Merkur dođe otprilike do sredine sunčevog diska, Sunce će početi zalaziti. Tranzit počinje u 13:35, a ako ga promašite - ponovno ćete ga moći vidjeti tek 13. 11. 2032. godine.

FOTO/NASA, 2016., YouTube Screenshot

Kiša meteora Leonida - 16. i 17. studenog

U studenom će se moći vidjeti vrhunac dviju meteorskih kiša. Sjevernog Tauridsa, što je pravi pljusak meteorske prašine te kiša meteora Leonida. Istog dana kada Merkur prođe Sunce, čeka nas vrhunac Tauridsa. To će biti manja kiša koja će donijeti tek otprilike pet meteora po satu s noći 11. na 12. studeni. No, događaj je poznat po svojim "vatrenim kuglama" odnosno nevjerojatno sjajnim meteorima koji mogu obasjati čitavo nebo.

16. i 17. studenog svjedočit ćemo kiši meteora Leonida kada možemo očekivati oko petnaest meteora po satu. Najveći broj meteora čeka nas iza ponoći. 

FOTO/Wikimedia Commons

Konjukcija Venere i Jupitera - 24. studenog

Krajem mjeseca, na večernjem će se nebu susresti dvije najsjajnije planete. Ubrzo nakon zalaska sunca 24. studenog, Venera i Jupiter će se pronaći jedno kraj drugoga u astronomskom događaju kojeg poznajemo kao konjukciju. Planete će se poredati tako da se teleskopima i dvogledom mogu vidjeti u istom polju. Venera će ipak biti sjajniji planet te večeri.

FOTO/Yokota.af.mil, Konjukcija iz ožujka 2012.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater