TOKIO

RNK baza u uzorcima asteroida ukazuje na to da je život na Zemlju stigao iz svemira

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dva organska spoja bitna za žive organizme pronađena u uzorcima uzetim s asteroida Ryugu idu u prilog teoriji da su neki sastojci ključni za pojavu života na Zemlji stigli u stijenama iz svemira prije više milijarda godina.

Znanstvenici su u utorak objavili da su otkrili uracil i niacin u stijenama koje je sonda Hayabusa2 Japanske svemirske agencije 2019. godine uzela s dviju lokacija na Ryuguu. Uracil je jedan od kemijskih građevnih elemenata koji čine RNK, molekulu koja nosi upute za nastanak i funkcioniranje živih organizama.

Niacin, koji se naziva i vitamin B3 ili nikotinska kiselina, ključan je za metabolizam živih organizama, a otkriven je u istim uzorcima.

Uzorci s Ryugua, koji su izgledali poput tamnosivih čestica, prevezeni su na putu od 250 milijuna km natrag na Zemlju i vraćeni na površinu našeg planeta u zatvorenoj kapsuli koja je 2020. godine sletjela na australsko tlo te je poslana na daljnju analizu u Japan.

Znanstvenici već dugo razmišljaju o tomu kakvi su uvjeti bili potrebni za nastanak života nakon formiranja Zemlje prije otprilike 4,5 milijardi godina.

Nova otkrića dobro se uklapaju u hipotezu po kojoj su molekule živog svijeta na Zemlju u ranoj fazi stigle putem kometa ili asteroida noseći spojeve koji su utrli put prvim živim organizmima, mikrobima.

Znanstvenici su ranije otkrili ključne organske molekule u meteoritima bogatim ugljikom koji su pronađeni na Zemlji. No postavljalo se pitanje jesu li te svemirske stijene nakon pada na Zemlju bile kontaminirane zbog izloženosti Zemljinu okolišu.

"Naše ključno otkriće je da su uracil i niacin, oba od biološke važnosti, doista prisutni u izvanzemaljskim okruženjima i možda su stigli na 'mladu Zemlju' kao sastavni dio asteroida i meteorita. Vjerujemo da su imali ulogu u evoluciji prebiotika na Zemlji, kao i u nastanku prvog života", rekao je astrokemičar Yasuhiro Oba sa Sveučilišta Hokkaido u Japanu, glavni autor istraživanja objavljenog u utorak u časopisu Nature Communications.

"Ove su molekule na Ryuguu pronađene u netaknutom izvanzemaljskom okruženju", rekao je Oba. "Odmah su uzorkovane na asteroidu Ryuguu i vraćene na Zemlju te su završile u laboratorijima bez prethodnog kontakta sa zemaljskim konaminantima."

Organski astrokemičar i koautor studije Yoshinori Takano iz Japanske agencije za znanost i tehnologiju mora i Zemlje (JAMSTEC) rekao je da se raduje rezultatima analize uzoraka koji će biti vraćeni na Zemlju u rujnu s drugog asteroida, Benna.

Američka svemirska agencija NASA je u sklopu misije OSIRIS-REx godine 2020. prikupila uzorke s tog asteroida.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum