ZAGREB

Unaprjeđenje norveških studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u ponedjeljak je potpisan ugovor koji regulira bilateralnu inicijativu između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške radi razmjene znanja i iskustava te unaprjeđenja norveških studija na Filozofskom fakultetu.

Svečanosti su prisustvovali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj NJ. E. Haakon Blankenborg te dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Domagoj Tončinić.

Složili su se da je inicijativa izvrstan temelj za dodatno osnaživanje bilateralnih odnosa Hrvatske i Norveške te jačanje jezičnog i kulturnog razumijevanja, a Filozofski fakultet će tim projektom dodatno poduprijeti norveške studije.

Inicijativa će se provoditi u partnerstvu s norveškim Filozofskim fakultetom – Centrom za norveške studije u inozemstvu, Sveučilišta u Agderu.

Taj projekt, čija je ukupna vrijednost 98.670 eura, u potpunosti je financiran sredstvima Fonda za bilateralne odnose, a provodi se od siječnja 2023. do kolovoza 2024.

Fond je namijenjen financiranju inicijativa i projekata za jačanje bilateralnih odnosa Hrvatske sa zemljama donatorima: Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom.

Novčana sredstva od 2.768.000 eura mogu se koristiti do travnja 2025., a uspostavljena su u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Financijskog mehanizma Kraljevine Norveške. 

Za vrijeme trajanja projekta, u sklopu 3 semestra, na Katedri za skandinavistiku Odsjeka za anglistiku bit će angažiran norveški profesor koji će držati predavanja norveškog jezika i kulture. Istodobno će se norveškom profesoru omogućiti učenje hrvatskog jezika u Croaticumu – Centru za hrvatski jezik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum