Sve što trebate znati

Vodene kozice su zarazna virusna bolest i najčešće pogađa djecu u dobi između 3 i 7 godina. Ovako izgleda liječenje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto: freepik.com)

Ilustracija (foto: freepik.com)


Period inkubacije, kada zaražena osoba još nema simptoma, no bolest može širiti, traje između sedam i deset dana i upravo tada dolazi do najviše širenja bolesti. Najčešće se prvo javlja povišena tjelesna temperatura, a nakon nekoliko dana počinju se pojavljivati plikovi koji od crvenila postaju vodeni mjehurići. Nakon što mjehurići puknu stvaraju se krastice koje svrbe i stvaraju nelagodu, prenosi Mamin kutak.

Odlazak liječniku najčešće nije potreban, no potrebno je liječnika obavijestiti o bolesti. Preporuka je svakako obavijestiti i kolektiv, školu ili vrtić, u kojem se dijete kreće. Vodene kozice većina osoba preboli jednom i tada stječe trajni imunitet. Kod odraslih osoba simptomi su često puno izraženiji, stoga je važno znati jesu li roditelji imali vodene kozice u djetinjstvu.

Kako izgleda liječenje?

Lijek za vodene kozice kao bolest ne postoji, no liječe se simptomi. Najčešće se liječenje provodi lijekovima za snižavanje temperature i sredstvima za tretiranje plikova i krastica koji ubrzavaju zarastanje i djeluju dezinfekcijski. Kod male djece uvelike pomaže skraćivanje noktiju i spavanje s pamučnim rukavicama kako bi se smanjila opasnost od trganja krastica koje postaju mjesta podložnija infekcija.

Tijekom trajanja simptoma preporučuje se mirovanje i izbjegavanje odlazaka na sunce, što je posebno važno u ljetnim mjesecima, savjetuje Mamin kutak.

Kako izbjeći vodene kozice?

Ono što mnogo ljudi ne zna, protiv vodenih kozica moguće se i cijepiti, što se uglavnom nije praksa kod djece koja uglavnom prolaze s blagim simptomima. Stoga se cijepljenje prvenstveno preporučuje odraslima koji nisu preboljeli vodene kozice, kao i svima u rizičnoj skupini, kao što su to osobe koje primaju kemoterapiju ili imaju neki drugi imunološki poremećaj. Novorođenčad s rizikom infekcija i djeca s kroničnim bolestima ili oslabljenim imunitetom također su u skupini kojoj se cijepljenje preporučuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of