MAMIN KUTAK

Trudnoća: Kada počinje stvaranje mlijeka i lažni trudovi?

Iz tjedna u tjedan trudnoće i bebino i majčino tijelo prolaze ogromne transformacije, pa beba od svega 700-800 grama u 26. tjednu, već u 28. tjednu teži više od kilograma.

| Autor: Glas Istre
(Foto: Freepik.com)

(Foto: Freepik.com)


Bebine oči su do ovog perioda zatvorene, no u 26. tjednu trudnoće formira se mrežnica i bjeloočnica, formiraju se kapci, dok su rožnica i šarenica već razvijene. Sluh je do ovog perioda na zavidnoj razini jer beba može čuti zvukove iz okoline i na njih reagirati ubrzanim pulsom. U 26. tjednu trudnoće i u tijelu trudnice se događaju velike promjene, pa je tako već sada moguće uočiti da se mlijeko počinje stvarati, pritiskom na dojke možete primijetiti lučenje kolostruma.

Koliko bebin razvoj ovisi u stilu života trudnice?

Netko je jednom vrlo slikovito objasnio da beba u trbuhu zapravo jede iz vašeg tanjura i pije iz vaše čaše. Iako je rast i razvoj djelomično uvjetovan genetikom, svaki postupak majke itekako izravno utječe i na bebu. Konzumacija alkohola izravno ulazi i u bebin krvotok, hrana koju konzumirate može biti bogata zdravim nutrijentima, ili bogata kalorijama a potpuno “prazna” za sve bebine potrebe. Ultrazvučni pregledi pokazali su kako se bebe grče i hvataju “zrak” u trenutku kada trudnica povuče dim cigarete. Imajte to na umu!

Bebine rutine počinju već u 27. tjednu trudnoće

Iako roditelji često vjeruju da su upravo oni zaduženi za stvaranje rutina kod bebe, velik dio bebe “odrade” i same, pa tako bebe već u 27. tjednu trudnoće imaju svoju rutinu spavanja u isto vrijeme, što je dokazano promatranjem ultrazvukom. U periodu kada mame miruju bebe najviše vole “divljati” jer baš tada imaju najviše prostora za ludorije. U ovom tjednu moguće je uočiti i da beba počinje sisati palac, što znači da beba već uči sisati, dok istovremeno jača vilicu što je odlično za daljnji razvoj. Male pametnice već u trbuhu raspoznaju svjetlo i mamin i tati glas i nerijetko na iste i reagiraju kretnjama.

Lažni trudovi i kako se nositi s njima

Već u 28. tjednu trudnoće trudnice mogu početi osjećati lažne trudove, odnosno Braxton Hicksove kontrakcije. Trudnica pritom osjeća nelagodu, no ne i bol i važno je imati na umu da upravo lažne kontrakcije ne mogu nauditi bebi, plodna voda i maternica bebu jako dobro štite. U ovom periodu trudnice mogu primijetiti i još neke ne tako ugodne simptome trudnoće, a to je pojačana nespretnost zbog djelovanja hormona. Kako oni opuštaju mišiće, često dolazi i do popuštanja mišića nogu, pa je to glavno objašnjenje za nespretnost.

Kako je beba sve veća, pritisak na donji dio tijela je sve veći, pa noge više otiču, grčevi su sve češći, a leđa sve bolnija. Osluškujte svoje tijelo i surađujte s njime. Kada mu je potrebno više odmora, isti mu i priuštite, preporučuje Mamin kutak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater