SAVJETI STRUČNJAKA

Kiselina ili vitamin: NAJVAŽNIJI NUTRIJENT U TRUDNOĆI

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto: Freepik.com)

Ilustracija (Foto: Freepik.com)


Vjerojatno već sam naslov odaje o čemu ćemo pričati danas. Folna kiselina vrlo je važna u trudnoći, a ona je zapravo vitamin B9.

Folna kiselina važna je za naše zdravlje, no potrebe za njom prije i nakon trudnoće moguće je vrlo uspješno unositi putem zdrave i uravnotežene prehrane. U trudnoći i prije trudnoće za uspješno začeće potreba za folnom kiselinom se povećava stoga je potrebno uvesti ju dodatno kao suplement jer je potrebne količine teško zadovoljiti samo iz hrane.

Zašto je folna kiselina važna?

Folna kiselina je jedan od vitamina koje naše tijelo ne može samo proizvesti, stoga se mora unijeti putem hrane ili suplemenata. Topiva je u vodi, pa će u slučaju povećanog unosa tijelo neiskorišten višak jednostavno odbaciti prilikom mokrenja. Folna kiselina zaslužna je za lijepe nokte, kosu i kožu, a istovremeno održava zdravima našu jetru, mozak i živčani sustav.

U trudnoći je vrlo važna za uspješan razvoj fetusa, živčanog i probavnog sustava, spolnih organa i bijelim krvnih stanica, stoga je najveća potreba za njom u prvih 12 tjedana trudnoće. Prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće preporučeni dnevni unos folne kiseline je najmanje 400 mikrograma. Nedostatak ostalih vitamina može dovesti do slabije razgradnje i iskoristivosti folne kiseline, stoga je vrlo važno obratiti na dostatak unos svih vitamina i minerala.

Nedostatak folne kiseline

Nedostatak folne kiseline u tijelu nažalost nećemo prepoznati nekim jasno vidljivim simptomima, već posljedično može doći do problema u razvoju fetusa, a najčešće su sljedeće deformacije: Rascjep usne, srčane mane, nerazvijen mozak i rascjep kralježnice. Uz ove malformacije, nedostatak folne kiseline povećava rizik od prijevremenog poroda, što sa sobom nosi brojne druge rizike prerano rođenih beba, otkriva Mamin kutak.

Izvori folne kiseline

Folna kiselina nalazi se u brojnim namirnicama koje konzumiramo, no valja imati na umu da je zbog osjetljivosti na svjetlo, temperaturu, zrak i vodu vrlo lako “uništiti” folnu kiselinu u namirnicama prilikom pripreme, ali i kod dužeg čuvanja u hladnjaku. Jedan od najboljih izvora folne kiseline svakako je zeleno lisnato povrće, no pronaći ćete ju i u mesu, ribi, mliječnim proizvodima, avokadu, jetri, orašastim plodovima i žitaricama cjelovitog zrna.

Zanimljivosti o folnoj kiselini!

Jeste li znali da se dovoljnim unosom folne kiseline smanjuje rizik za oštećenje živčanog sustava novorođenčeta za čak 50-80%?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini