BEZ TENISICA

Opustili ste se pa kod kuće najviše volite vježbati bosi? Evo što stručnjaci savjetuju

| Autor: Glas Istre
Pixabay

Vježbanje bez tenisica jača stopala i zglobove, no ipak pri tome trebate biti oprezni.

U teretani vam, naravno, nikad ne bi palo na pamet da vježbate bez tenisica, ali kako stojimo s vježbanjem kod kuće? Je li zdravo vježbati uopće bosonog ili i unutar svoja četiri zida moramo nositi tenisice?

Ideja o vježbanju bez tenisica mnogima pada na pamet zbog društvenih mreža na kojima možemo vidjeti veliki broj ljudi kako kod kuće vježbaju bosi. Kako prenosi Novi list  vježbati u tenisicama ili bez njih prije svega ovisi o tipu fizičke aktivnosti, a do se odnosi na tip vježbi koje ćete izvoditi.

Trevor Thieme s Openfita navodi kako pojedini programi podrazumijevaju vježbanje bez tenisica. Očigledno je da se joga i pilates ubrajaju u tu vrstu aktivnosti jer bosonogi možemo bolje izvoditi pojedine vježbe. To se posebno odnosi ako vježbe prakticirate na prostirci. 

Thieme prije svega savjetuje da vježbanju bez tenisica trebamo pristupiti postepeno. Naime, naša stopala nisu navikla na pojedine poze stoga možemo dobiti grčeva, a u nekim slučajevima i riskirati ozljede. Naša stopala su navikla na potporu koju im pružaju tenisice stoga su mišići za stabilizaciju slabiji. On također naglašava da bosonogo vježbanje aktivira dotične mišiće i da svakako možemo ojačati svoja stopala, a s time i smanjiti ozljede zglobova. Za početak bez tenisica izvodite tek jednu do dvije vježbe maksimalno.

Osim pilatesa i joge bez tenisica možete izvoditi i vježbe snage koje su prije svega statične. Bilo koji kardio ili HIIT trening zahtijeva dosta dinamike i skakanja, stoga se preporučuje takvu vrstu treninga izvoditi obavezno u tenisicama. To se pogotovo odnosi ako vam se stopala znoje. 

Ako niste posve sigurni odradite trening u tenisicama, dok istezanje možete uvijek napraviti bosonogi. Također sve statične vježbe koje ne traže pretjerano micanje stopala možete odraditi bez tenisica. Izbjegavajte vježbanje u čarapama jer su one skliske, a bez čvrstog hvata lako riskirate ozljede. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum