CIJANOVODIČNA KISELINA

OPREZ! Poznati trgovački lanac, koji radi i u Puli, povlači iz prodaje proizvod jer bi mogao biti smrtonosan. PAZITE DA GA NISTE VEĆ KUPILI

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Poznati trgovački lanac Müller objavio je na svojim Internet stranicama upozorenje o povlačenju jako popularnog proizvoda, koji upravo u ovom trenutku mnogi vjerojatno imaju i kod kuće. Radi se o artiklu popularnog proizvođača prirodnih proizvoda Alnatura, a povlače se sjemenke lana, usitnjene, u pakiranjima od 200 grama, isključivo s rokom trajanja do 8. svibnja 2020., iz serije s brojem L6908083.

Kako stoji u obrazloženju, opoziv proizvoda pokrenut je službenim kanalima jer je otkriven visok sadržaj cijanovodične kiseline. Cijanovodična kiselina može nastati tijekom fermentiranog raspadanja biljnih proteina, a otrovna je u već vrlo malim količinama. Ukoliko smrtonosna doza cijanovodične kiseline uđe u tijelo, osoba umire u roku od pet minuta, a potrebno je naglasiti da je smrtonosna već vrlo mala doza cijanovodične kiseline. Kod teškog trovanja toksičnim spojem pacijent doživljava grčeve gornjih i donjih ekstremiteta, nehotičnu defekaciju i mokrenje. Zjenice se šire, znakovi gušenja se povećavaju, te osoba gubi svijest i u konačnici umire.

Iz Müllera napominju da svi kupci koji su kupili navedene usitnjene sjemenke lana od 200 grama, proizvođača Alnatura s navedenim rokom trajanja, iste mogu vratiti u bilo koju poslovnicu, te izražavaju žaljenje zbog nastale situacije i ispričavaju se kupcima zbog nastalih neugodnosti. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater