PIŠE ALEN HASIKIĆ, MAGISTAR PEDAGOGIJE

Kutak za roditelje: DRAGI RODITELJI, SURAĐUJETE LI SA ŠKOLOM?

| Autor: Alen Hasikić, magistar pedagogije
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Važnost suradnje roditelja i škole je neupitna, a prema školskim propisima i obvezna. Preduvjet za ostvarivanje dobrobiti djeteta je uspješna suradnja između škole i roditelja te uspostavljanje partnerskog odnosa.

U toj situaciji, škole treba promatrati kao facilitatore za aktivno uključivanje roditelja u obrazovni proces njihove djece.

Neki oblici suradnje roditelja i škole

Najčešći oblik suradnje s roditeljima je roditeljski sastanak. Riječ je o obliku suradnje, pri kojemu se uspostavlja veza između roditelja i učitelja, a samim time i škole. Česta je pogreška što se na roditeljskim sastancima uloga roditelja pasivizira.

Za uspješnost suradnje, roditelje bi trebalo doživljavati kao aktivne dionike u obrazovanju. Učestalo se događa da su roditelji samo primatelji informacija, pri čemu se zanemaruju neke potencijalno pozitivne odlike takvog sastanka.

Prednosti takvog sastanka su razmjena iskustva te dogovor o aktivnijem uključivanju roditelja u školski život. Uz to, postoje informacije koje se realiziraju određeni dan u tjednu. Tom prilikom roditelj i učitelj imaju priliku izmijeniti svakodnevna zapažanja kod djeteta te prenijeti aktualne informacije.

Učitelj tada izvješćuje roditelja o postignutim razinama kompetencija njegovoga djeteta kroz sve nastavne predmete, izostancima, vladanju i slično.

Pored toga, postoje i tzv. pojedinačne informacije, kod kojih roditelji imaju priliku dobiti povratne informacije o svom djetetu od pojedinog učitelja ili razmijeniti iskustva i saznanja koja su uočena u praćenju i napretku djeteta. Takav oblik suradnje daje konkretnije informacije roditelju i učitelju o svim uspješnim ili manje uspješnim zadacima s kojima se dijete susreće.

Neke škole organiziraju i Dane otvorenih vrata. Riječ je o događaju pri kojemu roditelji imaju mogućnost izravnog razgovora s učiteljima u poslijepodnevnim satima. Pored navedenih oblika, postoje i neizravni oblici komunikacije i suradnje, a odvijaju se u pisanoj formi.

Izvrstan način suradnje škole s roditeljima pokazao se u aktivnostima kao što je "Večer matematike". Roditelji i njihova djeca, uz učitelje matematike, zajednički sudjeluju u rješavanju matematičkih zadataka. Ovakav način suradnje pokazao se zanimljivim i roditeljima i djeci, a utječe pozitivno na školsko ozračje i povezanost između roditelja i djece.

Važnost suradnje roditelja i škole

Ako je suradnja škole i roditelja uspješna, moguće je kontinuirano pratiti tijek razvoja djeteta. Kvalitetna suradnja bitno utječe na školska postignuća učenika, te čini roditelja aktivnim dionikom u odgoju i obrazovanju djeteta.

SAVJETI ZA RODITELJE:

  • Redovito se odazivajte na roditeljske sastanke
  • Pridržavajte se vremenskog roka informacija te se redovito informirajte o svome djetetu, ali i prenesite učitelju informacije iz obiteljskog okruženja djeteta
  • Ukoliko uočite neki problem kod svog djeteta, razgovarajte sa stručnim suradnicima i učiteljima u školi
  • Predložite razredniku/razrednici ili stručnim suradnicima teme za roditeljske sastanke koje se dotiču psihosocijalnog razvoja djeteta.

Alen Hasikić

Alen Hasikić rođen je u Puli 1986. godine. Završio je studij pedagogije na Sveučilištu u Rijeci 2017. godine te studij hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Trenutno je doktorand na Poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju pedagogije na Sveučilištu u Rijeci. Radi kao stručni suradnik pedagog u Osnovnoj školi Joakima Rakovca Sveti Lovreč Pazenatički te kao vanjski suradnik (asistent) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.

Uz to, voditelj je radionice za djecu s teškoćama pri Labin zdravom gradu. Cijeli svoj radni vijek radi u odgojno-obrazovnom ustanovama, vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi te na fakultetu.

Tijekom rada, redovito se usavršava na stručnoj i znanstvenoj razini. Tijekom studija dobio je stipendiju za sve razine obrazovanja: preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku. Na studiju pedagogije ostvario je uspjeh među 10 posto najboljih. Piše prikaze knjiga te stručne i znanstvene radove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini