LIJEČI SE ANTIBIOTICIMA

KLAMIDIJA: Najčešća spolno prenosiva bolest s brojnim posljedicama, a često bez simptoma

Klamidija je jedna vrlo podmukla bolest, jer osim što može bitno utjecati na reproduktivno zdravlje, često može proći vrlo dug period prije nego se pojave prvi simptomi. Samim time, nemoguće ju je prepoznati dok se simptomi ne aktiviraju ili kada se kod detaljnog pregleda brisem utvrdi prisutnost klamidije.

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto: Freepik.com)

Ilustracija (Foto: Freepik.com)


Kao i sve spolno prenosive bolesti, klamidija se širi spolnim putem, a infekcija može uzrokovati brojne tegobe kod žena i muškaraca. Klamidija se nalazi u urinu, spermi i vaginalnoj sluzi, pa se prenosi oralnim, vaginalnim i analnim odnosima. Može dovesti do klamidijskog konjuktivitisa i brojnih komplikacija s urogenitalnim traktom.

Kako prepoznati klamidiju?

Kako smo već spomenuli, bolest može biti prisutna bez simptoma, no kada se simptomi pojave, to su najčešće bolovi u abdomenu, svrbež, bol prilikom mokrenja i odnosa, obilan iscjedak i krvarenje prilikom odnosa kod žena. Kod muškaraca se najčešće pojavljuje bol u spolovilu, upala rektuma, otečenost i bol u testisima, bol prilikom mokrenja i iscjedak.

Posljedice kod neliječene klamidije

Komplikacije kod neliječene klamidije mogu biti mnogobrojne, a kao najizraženiju svakako možemo spomenuti potpuni sterilitet. Kod žena dolazi do smanjene plodnosti, prekida trudnoće, izvanmaternične trudnoće, začepljenja jajovoda i upale zdjelice. Kod muškaraca dolazi do upale testisa, sjemenovoda, prostate i mokraćne cijevi i smanjene plodnosti.

Klamidija u trudnoći, osim povećanog rizika od spontanog pobačaja, donosi i brojne druge komplikacije. Novorođenče se može zaraziti prilikom poroda u slučaju vaginalnog poroda i može doći do teške upale pluća i klamidijskog konjuktivitisa kod djeteta.

Kako otkriti klamidiju?

Dijagnostika klamidije vrlo je jednostavna i bezbolna. Ginekolog uzima bris vrata maternice ili uretre, tek se uzorak obrađuje u biokemijskom laboratoriju i utvrđuje se prisutnost bakterije. Kako se radi o bakterijskoj infekciji, liječenje se provodi antibioticima, obavezno kod oba partnera, otkriva Mamin kutak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of