DR. ANA MALETIĆ

SVE POPULARNIJI ZAHVAT: U transplantaciji kose u Hrvatskoj prednjače - Istrijani. Muškarci imaju svoj razlog, a žene svoj 

Po tom pitanju muškarci su češći klijenti, i to već od 20 godina pa sve do oko 60 i više. Žene koje dolaze u dobi su od 30 do 50, ali i one ponekad imaju 60 godina, kaže dr. Maletić * Najčešći razlog muške, hormonske ćelavosti je nasljednost. Ako je gubitak kose aktivan, ako se tek počela prorjeđivati i stanjivati, onda radimo tretmane regenerativne medicine, ističe ova liječnica

| Autor: Robert FRANK
Ana Maletic, kosa

Ana Maletic, kosa


 "Kod nas dolazi jako puno Istrijana i Istrijanki, muškarci uglavnom zbog transplantacije jer su u nekim regijama već izgubili kosu, no dolaze i zbog usporavanja njenog prorjeđivanja, što je u posljednje vrijeme veliki problem kod žena. Puno je pacijenata i pacijentica iz Pule, Rovinja, Poreča, Novigrada, ali i iz sela. Njihov socijalni status uopće nije važan ili ne utječe na odluku da riješe svoje probleme s ćelavosti. Doslovno na jednom mjestu okupljamo obične radnike, poljoprivrednike, žene koje vode OPG-e, kao i vrhunske menadžere. Kome ćelavost jako smeta, taj će to pokušati riješiti, neovisno čime se u životu bavi i koliko je uspješan. Uostalom, to o nečijem uspjehu je toliko relativno. Doista nije važno kakav je akademski status naših klijenata, važno je samo da imaju dobru volju i želju popraviti svoj izgled po nekom njima važnom kriteriju. Rekla nam je to u svojoj zagrebačkoj Poliklinici Maletić dr. Ana Maletić, specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, inače jedini hrvatski član društva svjetskih eksperata za transplantaciju kose (ISHRS).

Dr. Maletić rješava probleme s ćelavosti, kako muškarcima, tako i ženama, bogatijima, viđenijima, estradnim zvijezdama poput Tonija Cetinskog, ali i običnim, anonimnim ljudima koji žele eliminirati ćelavost i svojoj glavi, zvuči malo kontradiktorno, povratiti nekadašnji sjaj. Osim Poliklinike u Zagrebu, dr. Maletić ima još jednu, veću, s dvije operacijske sale, u Daruvaru. Stalno je na putu od jednog do drugog grada, između dva stola. Naprosto je navala pacijenata koji žele riješiti svoje probleme, pogotovo onih iz Istre, jako velika.

Dr. Ana Maletić je jedina s ovih područja čije je ime na službenom popisu najboljih liječnika za transplantaciju kose. Uz nju, tu je još jedna kolegica iz Beograda koja se, međutim, preselila u Miami, ali povremeno radi i u Beogradu. Taj podatak uopće nije nevažan jer je sređenom hrvatskom tržištu, kao i industriji koja se bavi transplantacijom kose, najveći neprijatelj više ilegalno nego zakonima uređeno tursko tržište s naglaskom na Istanbul.

- Smatram da je 99 posto tamošnjih klinika koje se bave transplantacijom kose klasično crno tržište. U Turskoj u većini klinika rade to bez pravih doktora ili jedan doktor pokriva tko zna koliko klinika i potpisuje dokumente. Kvaliteta njihovog rada jako je loša. Unatoč tome, dosta ljudi se zbog jeftinije usluge odlučuje na tu varijantu. Mnogi od njih naknadno dolaze na korekcije kod nas. No i u Turskoj ima stvarno dobrih doktora koji se poput nas ostalih bore za zakonsku regulaciju tržišta, kaže dr. Maletić.    

U njenu Polikliniku dolaze ženski i muški pacijenti koji imaju problema s pojačanim gubitkom kose. Najčešće dolaze kad primijete da gube kosu više nego inače, da im se kosa stanjuje ili prorjeđuje. Ili se, s druge strane, razvija neki stupanj ćelavosti.ilustracija

- Po tom pitanju muškarci su češći klijenti, i to već od 20 godina pa sve do oko 60 i više. Žene koje dolaze u dobi su od 30 do 50, ali i one ponekad imaju do 60 godina. Kad dođu kod nas, najprije napravimo detaljan pregled vlasišta s trihostopskom kamerom. Imamo i još jedan veliki uređaj koji detaljno broji dlake. Taj podatak je izuzetno važan. Glava u prosjeku ima 100 tisuća dlaka, no to opet varira. Plavih dlaka ima više i tanje su, tamnih dlaka ima manje, ali su uglavnom deblje. Na 100 tisuća dlaka u prosjeku ide 40 do 50 tisuća folikula, što znači da iz jedne rupice, da pojednostavnim, u prosjeku izrastaju dvije do dvije i pol dlake. Inače, jedini u regiji imamo aparat koji se zove triholab. On točno određuje koliko je debelih, a koliko tankih dlaka, koji je promjer dlake, koliko je dlaka po centimetru kvadratnom, koliko ih je u fazi rasta, a koliko posto u fazi opadanja. Po potrebi, ovisno o čemu se radi, preporučamo daljnje pretrage i vađenje krvi, ako je nešto eventualno sumnjivo. Najčešći razlog muške, hormonske ćelavosti je nasljednost. Ako je gubitak kose aktivan, ako se tek počela prorjeđivati i stanjivati, onda radimo tretmane regenerativne medicine. Kod klijenta izvadimo epruvetu krvi, centrifugiramo je, izoliramo faktore rasta koji su u plazmi i onda tu plazmu s faktorima rasta ubrizgavamo tankim iglicama u vlasište. Tretman je kratkotrajan i on nema veze s presađivanjem. Radi se samo o usporavanju gubitka kose kojeg, posebno u koroni, ima jako puno. Nažalost, opadanje kose se ne može spriječiti, nego tek usporiti. Sigurna sam da bi onaj tko bi pronašao lijek ili recept za gubitak kose dobio Nobelovu nagradu. Tome se, ipak, ne treba nadati, kaže dr. Maletić.

Pojašnjava da se transplantacija kose radi u ekstremnijim situacijama. Razvija se godinama i danas je dosegla vrlo visoku točku, gotovo svoje savršenstvo. Postoji puno tehnika transplantacija kose.

- Bitno je individualno procijeniti svakog pacijenta. Nije svaka tehnika najbolja za svakog. Imamo transplantaciju starom, STRIP metodom. Po njoj se izrezuje dio vlasništva odzada i onda se pod mikroskopom od tih izrezanih folikula rade pojedinačne folikule koje se usađuju u vlasište. No ta metoda je gotovo prevladana i rijetko se koristi. Danas dominira FUE metoda kod koje u lokalnoj anesteziji vadimo jedan po jedan folikul. To su, inače, nakupine dlaka što rastu zajedno. Nekad su dvije, nekad, tri, četiri dlake koje rastu iz jedne rupice. One su, recimo, kao male obitelji. S instrumentima koji su mikrokirurški, promjera manje od milimetra, vadimo jedan po jedan folikul. S tim malim instrumentom napravimo zarez oko jednog folikula i vadimo ga van. Ne možemo, naravno, vaditi sve redom jer tamo gdje ga izvadimo, naprimjer na zatiljku, kosa više ne raste. Izvadimo svaki četvrti, peti, i tako pazimo na prorjeđivanje. Cilj je da se na lokacijama odakle folikule vadimo kako bi ih drugdje stavili prorjeđivanje uopće ne vidi. U svemu tome bitna je preciznost i dobra procjena. Kad izvadimo dovoljan broj folikula, na primajućoj regiji, gdje ćemo ih postaviti, radimo male rupice, opet s mikrokirurškim instrumentima. Važno je paziti na smjer, gustoću i kut. Potom se folikule ugrađuju u rupice. Pacijenti odu kući i nakon desetak dana dlake iz tih transplantiranih folikula ispadnu. Nove počinju rasti nakon 15 do 16 tjedana. No kod nas se često dogodi da dlake uopće ne ispadnu, nego samo nastave rasti. To je, prije svega, rezultat fine tehnike kojom provodimo postupak. Stalno se usavršavam i radim na povećanju kvalitete jer je posao kojim se bavim ljudima zbog njihovog izgleda i osobnog integriteta i zadovoljstva jako važan, pojasnila je dr. Maletić.

Bezbolno i bez ožiljaka

Dr. Maletić naglašava da su velike razlike između jednim dijelom prevladane STRIP metode, koja se i dalje ipak povremeno koristi, i aktualne FUE metode.

"Kod stare metode se doslovno izrezivao dio vlasišta i onda bi se to sašilo, ali bi ostao ožiljak. Kod FUE metode vadi se folikula po folikula i nema ožiljaka. Krajnje obazrivo i planski prorjeđujemo kosu tamo gdje smatramo da je to moguće i gdje to ljudsko oko neće primijetiti, a onda je pogustimo tamo gdje je to potrebno. Uz STRIP i FUE postoji još jedna metoda koja je dosta aktualna – body hear transplantacija koja se obavlja s drugih dijelova tijela. Kod muškaraca je jako interesantna transplantacija dlaka s brade i s prsa. Ako imamo muškarca koji je jako ćelav i koji ima veliku regiju bez kose, a donorska regija mu je jako mala - to je onaj vjenčić oko glave koji više nema dovoljno dlaka – mi mu s glave ne možemo izdvojiti dovoljno folikula da mu to nadomjestimo. Logično, tada uzimamo dlake s brade ili prsa. Opet vadimo folikulu po folikulu. Jednostavno, kombiniramo metode ovisno o situaciji. Ipak, najjednostavnija i najbolja je folikula i dlaka s glave. Ono što je važno u našem radu je da pacijenti mogu brojati svoje folikule. Mi ih doslovno slažemo na papiriće. Na svaki papirić slažemo po pedeset folikula. Kad završimo vađenje, pacijent ih sam pobroji. Sve se, inače, radi u lokalnoj anesteziji i nije bolno. Već desetak dana nakon transplantacije ožiljci, odnosno kraste, gotovo se i ne vide, a do prvih vidljivih efekata i rasta novih dlaka prođe od 15 do 16 tjedana. Pravi rezultati su vidljivi u razdoblju od 9 do 12 mjeseci.

Dva eura po Folikuli

Plaćanja se, inače, rade po folikulama. Svaka je 2 eura. Prosječno se transplantira, ako su u pitanju zalisci, 600 do 800 folikula. Ako se radi širi zahvat, transplantira se 2.000 do 2.500 folikula, što se u takvom slučaju plaća od 4 do 5 tisuća eura.

Ilustracija

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater