JUG NA DVA KOTAČA

Do smokvi i smokvenjaka na dva kotača

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Prvoj ovojesenskoj biciklijadi "Jug na dva kotača", što se u subotu vozila od Divšići do Barbana i nazad, ali ne istim putem, odazvalo se 70-ak biciklista.

Ovu manifestaciju, četvrtu od ukupno šest koliko ih pripremaju turističke zajednice Klastera Južna Istra, organizirali su TZ-ovi Marčane i Barbana, a vezana je za tradicionalnu Feštu smokvi i smokvenjaka što se istog dana odvija na barbanskoj placi.

Biciklisti su nakon starta u Divšićima prošli Filipanu, Prodol, Bratuliće, Hreljiće i Punteru da bi stigli do smokvarske fešte u Barbanu. Tko je imao snage za povratak, pedalirao je još preko Melnice, Grandići, Želiski, Šajini, Bičići i Orbanići natrag u Divšiće.

U Barbanu se pak na fešti predstavilo 13 uzgajivača smokvi, odnosno proizvođača delicija od te plemenite mediteranske, ali pomalo i zaboravljene voćke, te 20-ak proizvođača suvenira i gastronomskih proizvoda karakterističnih za ove krajeve. Biciklisti i svi drugi posjetitelji mogli su kušati smokvenjake, suhe, friške i flambirane smokve, marmelade, kolače… Pred kraj 14. fešte proglašeni su i pobjednici izrade najboljih smokvenjaka - prvo je mjesto pripalo Elvisu Biletti iz Biletići, dok su drugo mjesto osvojili Mirjana i Mauro Valić iz Raklja, a treće Đino Dobrić iz Labina.

Organizacijsku su pomoć za biciklijadu TZ-ovima Marčane i Barbana pružili DVD-ovi Marčana i Sutivanac, a kao pokrovitelji Fešte smokvi i smokvenjaka barbanskog TZ-a nastupili su Općina Barban i Istarska županija.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater