obećavajuće

Istraživanje pokazuje koji napitak utječe na dugovječnosti. I ne, nije voda

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Mnogi čimbenici pridonose starenju, a prehrana nije iznimka. Od naše kože do naših stanica, hrana koju jedemo pruža niz esencijalnih hranjivih tvari koje mogu podržati mikrobni mehanizam našeg tijela i pomoći nam da živimo dulje, zdravije.

Jedan napitak koji obećava u ovom području je čaj.

Neka su istraživanja sugerirala da biljni spojevi koji se nalaze u čaju, zvani polifenoli, mogu produžiti životni vijek crva, muha i miševa te su otkrili da je za ljude konzumacija čaja povezana sa smanjenim rizikom od raznih povezanih bolesti.

Međutim, vrlo je malo studija ispitivalo odnos između konzumacije čaja i biološkog starenja.

U novom istraživanju, objavljenom u časopisu The Lancet Regional Health-Western Pacific, istraživači s kineskog Sveučilišta Sichuan pokušali su istražiti ulogu konzumacije čaja u dugovječnosti, koristeći podatke od gotovo 14.000 sudionika u dobi između 30 i 79 godina.

Sudionici su upitani koliko šalica čaja popiju svaki dan i procijenjeni su osnovni biomarkeri koji ukazuju na starenje, a potom su procijenjeni u naknadnoj studiji dvije do četiri godine kasnije.

Iz ovih podataka proizašao je jasan obrazac: ispijanje čaja povezano je sa sporijim biološkim starenjem, osobito za one koji stalno piju čaj i koji su konzumirali umjerene količine.

Naravno, ova korelacija ne mora nužno implicirati uzročnost, ali postoji niz molekula unutar čaja koje bi mogle biti u pozadini ovih potencijalnih svojstava protiv starenja.

Čaj je bogat polifenolima i antioksidansima za koje se vjeruje da igraju ulogu u smanjenju upale, eliminaciji toksičnih nusproizvoda i povećanju metabolizma stanica.

Za polifenole se također navodi da igraju važnu ulogu u podržavanju našeg crijevnog mikrobioma, s implikacijama na metabolizam, imunitet i kognitivnu funkciju.

Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdilo koje bi molekule mogle biti u osnovi ove funkcije protiv starenja, no istraživanje pruža uvjerljive dokaze za čaj kao pristup koji se temelji na prehrani za usporavanje procesa starenja i potencijalno smanjenje rizika od bolesti povezanih sa starenjem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater