RIJEŠENA ZAGONETKA

Znanstvenici odgovorili: Vole li žene više muškarce s bradom ili bez nje?

| Autor: Portal NoviList.hr
Ilustracija (Pixabay.com)

No, nije svaka ispitanica bila obožavateljica brade. 

Na pitanje vole li žene više muškarce s bradom ili bez nje, odgovorili su istraživači Sveučilišta Queensland i Stirling u novoj studiji koju su objavili u časopisu Royal Society Open Science.

Za studiju je ispitano 919 heteroseksualnih žena u dobnoj skupini od 18 do 70 godina. Ispitanicama su pokazane tri fotografije lica muškaraca i upitane su da ocijene njihovu privlačnost za kratkoročnu i dugoročnu vezu. 

Svaka od tri lica prikazana su i sa bradom i bez nje, te prezentirana s pet razina "muškosti". Termin "muškosti" za potrebe ove studije definiran je značajkama kao što su brada, naglašena čeljust, obrve i oči.  Ispitanice su odgovorile i na upitnik u kojem su se ispitivali stavovi poput njihove odbojnosti kao odgovor na parazite koji žive na tijelu i želju da imaju djecu.

Sudionicama su se općenito više svidjela "muževna" lica, a trend je primjećen neovisno o tome je li ispitanica razmišljala o dugoročnoj ili kratkoročnoj vezi te je li lice s bradom ili bez nje.

Istraživanje je otkrilo i da su muškarci s bradom privlačniji od onih svježe obrijanih, a lice s najvećom bradom dobilo bi najviše pozitivnih odgovora. Razlog ovome je što su percipirani kao veća fizička i društvena dominacija. 

No, nije svaka ispitanica bila obožavateljica brade. Žene koje su pokazale veću razinu odbojnosti prema parazitima (poput ušiju), bradu su smatrale manje privlačnom. 

Lee je objasnio da bi se muškarci trebali odlučiti za ono kako se najbolje osjećaju kada je u pitanju brada. "Ne bih temeljio odluku o puštanju brade na rezultatima jedne studije", zaključuje. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum