dan jednakih plaća

U zemljama EU žene rade za plaću do 3. studenoga, a poslije besplatno


Žene diljem Europske unije za svoj rad plaću primaju do 3. studenoga, a nakon tog datuma do kraja godine rade besplatno, rekla je u petak Europska komisija slikovito opisavši razliku u plaći između muškaraca i žena. 

Takozvani dan jednakih plaća proglašen je kako bi se upozorilo na činjenicu da žene i dalje u EU zarađuju manje od muškaraca i onda kada obavljaju jednak posao na istom radnom mjestu.

Žene u EU prosječno zarađuju 16,2 posto manje nego muškarci, pokazali su zadnji podaci.

"Žene i muškarci su ravnopravni. To je jedna od temeljnih vrijednosti EU-a", rekli su povjerenica EK za pravosuđe Vera Jourova, povjerenica za zapošljavanje  Marianne Thyssen i potpredsjednik Frans Timmermans.

"Međutim, žene ipak rade dva mjeseca besplatno svake godine u odnosu na svoje kolege. Takvu situaciju više ne možemo prihvaćati", navode troje dužnosnika Europske komisije. 

Pozivaju eurozastupnike i države članice da odobre inicijative koje je predložilo izvršno tijelo EU kako bi se premostio rodni jaz u plaćama, primjerice poboljšanjem prava za zaposlene roditelje. 

Podaci objavljeni u petak pokazuju da su još velike razlike između muškaraca i žena u odlasku na roditeljski dopust. 

Diljem EU, 36 posto muškaraca izjasnilo se da ne želi uzeti roditeljski dopust, a isti je odgovor dalo 19 posto žena, pokazuje Eurobarometar.

"Samo je četiri od deset muškaraca lani uzelo roditeljski dopust - ili je kanilo to učiniti. To nije ni pošteno, niti održivo", rekli su povjerenici. (H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater