QALQILYA

U palestinskom zoološkom vrtu baby boom za vrijeme karantene

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U manjem zoološkom vrtu u gradu Qalqilyi na Zapadnoj obali u posljednja je dva mjeseca, dok je zbog mjera karantene bio zatvoren za posjetitelje, na svijet došlo 15 mladunčadi, što je triput više nego u uobičajenim okolnostima, kazali su zaposlenici.  

Vjeruju da je dolazak na svijet mladih paunova, nojeva i babuna posljedica baby booma u razdoblju dok životinje nisu ometali ljudi koji svakodnevno posjećuju zoo.

"Koronavirus se počeo širiti istodobno dok smo u zoološkom vrtu očekivali veći broj posjetitelja i organiziranih posjeta, koji su u međuvremenu otkazani", rekao je veterinar zoološkog vrta Sami Khader.

"Ženka noja u uobičajenim je okolnostima rijetko imala priliku izleći jaja u mirnom okruženju. No ove ih je godine izlegla čak 11, a s obzirom na to da oko nje nije bilo ljudi, odnosno posjetitelja, uspjela je napraviti gnijezdo i na njima dovoljno dugo ležati", pojasnio je. 

Među ženkama babuna ranije smo zamjećivali česte spontane pobačaje, no ove je godine na svijet došlo jedno mladunče, premda njegova majka nije imala potrebu brinuti se o njemu. Moj ga je otac doveo kući pa sam se o njemu brinula ja, hraneći ga mlijekom iz bočice", rekla je veterinarova kći, Hind Khader. 

Zoološki vrt Qalqilya ponovno je otvoren za posjetitelje krajem svibnja, pošto su palestinske vlasti ublažile mjere izolacije.

Sada se uprava nada da će posjetitelji zbog mladunčadi ponovno pohrliti u zoološki te da će se na taj način kompenzirati zarada od ulaznica oko 200.000 'izgubljenih' posjetitelja.

Zoo u Qalqiliyi osnovan je 1986. godine, jedini je gradski zoološki vrt na palestinskim teritorijima. Ondje je smješteno oko 170 životinja, a u njegovu su sklopu prirodoslovni muzej, dječji zabavni park i restoran.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini